Ancheta în cazul Smolensk: Rămăşiţele pământeşti ale fostului preşedinte polonez Lech Kaczynski vor fi exhumate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentul aviatic de la Smolensk s-a soldat cu moartea a 96 de persoane Foto: AFP
Accidentul aviatic de la Smolensk s-a soldat cu moartea a 96 de persoane Foto: AFP

Liderul partidului polonez Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă că rămăşiţele pământeşti ale fratelui său geamăn, fostul preşedinte Lech Kaczynski, care a murit în urma prăbuşirii avionului său prezidenţial în 2010 la Smolensk, în vestul Rusiei, vor fi exhumate în cadrul anchetei privind tragedia aviatică soldată cu moartea celor 96 de pasageri aflaţi la bord, relatează AFP.

„Sunt de acord cu decizia Parchetului cu privire la exhumări. În ceea ce priveşte rămăşiţele pământeşti ale fratelui meu, termenele au fost deja fixate. Va fi una dintre primele exhumări, dacă nu chiar prima“, a declarat Jaroslaw Kaczynski într-un interviu publicat de site-ul de ştiri Onet.

Totodată, Jaroslaw Kaczynski a calificat drept „scandaloasă“ ancheta desfăşurată de precedentul guvern de la Varşovia, condus de liberali. De altfel, investigaţia în acest caz a fost redeschisă după ce Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator) a câştigat anul trecut alegerile parlamentare din Polonia.

Comisia poloneză de anchetă care a investigat accidentul în perioada în care premier era Donald Tusk a exclus varianta unui atentat, privilegiată de Jaroslaw Kaczynski, dar a acuzat şi doi controlori de trafic aerian ruşi că au comis erori. 

În schimb, concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost că avionul s-a prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj, în timpul aterizării în condiţii de ceaţă densă, probabil şi ca urmare a presiunilor exercitate de unii membri ai delegaţiei asupra piloţilor pentru a ateriza la Smolensk, în pofida vizibilităţii reduse, notează Agerpres în pagina sa electronică.

Delegaţia poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite