Ameninţări teroriste în Europa. Peste 20 de celule teroriste s-ar putea activa în Franţa, Belgia şi Olanda
0Ameninţări teroriste în Europa. Sâmbătă, soldaţii stăteau de pază în faţa Muzeului Evreiesc din Bruxelles, în timp ce Belgia s-a alăturat Franţei în desfăşurarea forţelor militare pentru a contracara ameninţarea eventualelor atacuri teroriste.
În toată Europa, securitatea a fost întărită în urma atentatului terorist din Franţa, dar şi din cauza a ceea ce s-a întâmplat joi spre vineri noapte în Belgia: operaţiunea antiteroristă ce s-a finalizat cu moartea a doi suspecţi militanţi islamişti, în oraşul Verviers.
Anul trecut, în urma unui atac asupra Muzeului Evreiesc din Bruxelles, patru oameni au fost ucişi. Atacatorul era suspectat că se alăturase grupării Stat Islamic din Siria.
Ameninţări teroriste în Europa: operaţiuni militare în Franţa, Belgia şi Germania
Există rapoarte potrivit cărora armata este trimisă şi în cel mai mare oraş belgian, în Anvers, pentru a proteja districtul evreiesc de acolo. Belgia a anunţat vineri că există 150 de trupe în aşteptare, gata să intervină în operaţiuni antiteroriste, ca urmare a unor raiduri ale poliţiei care au vizat o celulă teroristă pe punctul de a declanşa un atac împotriva ofiţerilor de poliţie, notează CNN.
În total, autorităţile belgiene au arestat 17 persoane ce aveau legătură cu ultima ameninţare la adresa forţelor de poliţie, 13 dintre acestea fiind în Belgia, iar 4 în două locuri din Franţa. Trei persoane au rămas în custodia oficialilor belgieni şi sâmbătă, anunţă biroul Procurorului General, restul fiind eliberaţi.
Între timp, Franţa a trimis peste 10.000 de trupe militare alături de mii de poliţişti ca răspuns la atacurile mortale de săptămâna trecută din Paris, în care 17 oameni au fost ucişi. Un total de 122.000 de ofiţeri de poliţie, jandarmi şi personal militar sunt în toată Franţa, ca parte a unui plan de securitate, anunţa vineri ministrul Internelor, Bernard Cazeneuve.
Există 12 oameni aflaţi în custodia poliţiei din zona Capitalei, persoane care au fost arestate în legătură cu investigaţia privind atacul terorist din Franţa, de la sediul revistei satirice „Charlie Hebdo“. Alţi oameni fuseseră arestaţi şi apoi eliberaţi.
Alţi doi bărbaţi, ce aveau puţin peste 40 de ani, au fost arestaţi vineri, în Berlin, fiind suspectaţi că au legături cu Statul Islamic, a anunţat poliţia germană. Ei nu păreau a fi plănuit atacuri teroriste în Germania, iar operaţiunea poliţiei fusese plănuită de mai multe săptămâni.
Atentate teroriste în Europa: există teama de „celule teroriste latente“
Agenţiile de contraterorism se chinuie să estimeze potenţialele ameninţări teroriste în Europa din partea oamenilor cu legături suspecte cu extremiştii islamişti. 20 de celule teroriste latente, formate din 120-180 de oameni fiecare, ar putea fi gata de atac în Franţa, Germania, Belgia şi Olanda, a declarat pentru CNN o sursă din serviciile secrete occidentale.
Serviciile secrete ale Uniunii Europene şi ale Orientului Mijlociu au identificat „o ameninţare iminentă“ în Belgia şi, posibil, în Olanda, a adăugat sursa pentru CNN. „Există o îngrijorare enormă privind celulele teroriste latente din Europa“, a declarat un oficial occidental, cu informaţii precise despre situaţie.
Totuşi, Olanda a transmis că nu va ridica nivelul alertei teroriste, aflat acum la „substanţial“, penultimul cel mai ridicat nivel, la care ţara se află din martie 2013. „Acest lucru înseamnă că există o ameninţare realistă, însă nu există informaţii concrete sau specifice despre un atac în Olanda“, a declarat Edmond Messchaert, purtător de cuvânt guvernamental.
Ameninţări teroriste în Franţa: Saïd Kouachi îngropat într-un mormânt nemarcat
Unul dintre cei doi jihadişti francezi autori ai atacului de la săptămânalul Charlie Hebdo, Saïd Kouachi, a fost înmormântat în noaptea de vineri spre sâmbătă în oraşul Reims (est), unde locuia, a anunţat sâmbătă primăria, care s-a opus iniţial înhumării, relatează AFP.
Înmormântarea a avut loc în prezenţa câtorva membri ai familiei şi sub supravegherea poliţiei. Cel mai mare dintre fraţii Kouachi a fost înhumat într-un mormânt anonim, iar numele cimitirului nu a fost divulgat, potrivit unei surse prezente, pentru a nu transforma mormântul într-un loc de pelerinaj, notează Mediafax.
Soţia lui Saïd Kourachi nu a asistat la ceremonie, pentru a se păstra secretul funeraliilor.
Potrivit avocatului său, Antoine Flasaquier, „ea este acum uşurată că soţul ei a putut să fie înmormântat discret şi demn“.
Chérif Kouachi urmează să fie înmormântat la periferia Parisului, în comuna Gennevilliers, unde locuia împreună cu soţia. Aceasta din urmă a cerut ca Saïd, cumnatul ei, să fie şi el înhumat tot aici.
În ceea ce-l priveşte pe al treilea jihadist, Amédy Coulibaly (care a omorât o poliţistă şi apoi a luat ostatici dintre care a ucis patru persoane, într-un magazin alimentar cu specific evreiesc, pe 9 ianuarie), o parte a familiei sale a declarat pentru AFP că nu au luat o decizie încă.
Aceste rude ale lui Coulibaly locuiesc la periferia Parisului, la Grigny, unde primăria afirmă că nu a primit nicio cerere până în prezent. La fel stau lucrurile şi la Fontenay-aux-Roses, unde locuia jihadistul şi unde autorităţile precizează că cimitirul nu dispune de un loc dedicat musulmanilor. O posibilitate ar fi organizarea unor funeralii în Mali, de unde este originară familia lui Coulibaly.
Ameninţări teroriste în Belgia: raid antiterorist mortal
Forţele speciale belgiene au intervenit, joi seara, împotriva membrilor unei grupări teroriste în oraşul Verviers, potrivit RTBF, citat de Mediafax. Gruparea de terorişti plănuia să ucidă poliţişti de pe stradă şi din secţiile de poliţie, spun autorităţile belgiene. Atacurile erau iminente, potrivit oficialilor, adăugând că cei doi suspecţi ucişi în Verviers încă nu au fost identificaţi.
13 suspecţi au fost arestaţi în Belgia, alţi 4 în Franţa. Arme, muniţie şi explozibile, dar şi uniforme de poliţie şi mari sume de bani au fost confiscate în timpul raidurilor, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei Thierry Werts.
„În urma investigaţiei s-a dovedit că aceşti oameni intenţionau să omoare poliţişti de pe stradă şi din comisariate. Operaţiunea a fost menită să distrugă o celulă teroristă, însă şi reţeaua logistică din spatele ei“, adaugă Eric Van Der Sypt, un alt purtător de cuvânt. AFP transmite că, în urma operaţiunii antiteroriste, au murit două persoane, iar o a treia a fost rănită.
Autorităţile belgiene au anunţat că joi seară au avut loc mai multe operaţiuni antiteroriste în ţară, conform postului RTFB. De asemenea, o alertă cu bombă a avut loc şi la sediul poliţiei din Bruxelles, clădirea fiind evacuată.
„Operaţiunile anti-teroriste demonstrează determinarea guvernului belgian de a-i combate pe cei care vor să provoace haos”, a declarat premierul belgian, potrivit purtătorului său de cuvant, Frédéric Cauderlier.
Şeful Guvernului din Belgia a confirmat că joi seara au fost demarate mai multe operaţiuni anti-teroriste care vizau preponderent tinerii reveniţi din zonele de luptă, în special din Siria.