Liderul Al-Qaeda: Atentatele teroriste din Franţa au fost pregătite de ani întregi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al-Qaeda din Peninsula Arabică (AQAP) a revendicat atacul terorist de la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, în care au fost ucise 12 persoane. Atacul ar fi fost plănuit timp de ani întregi, „creierul“ operaţiunii fiind Anwar al-Awalki, clericul născut în SUA care a fost ucis în 2011, în Yemen, de o dronă americană.

Al-Qaeda susţine că în spatele atentatului terorist din Franţa, de la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, ar fi fost Anwar al-Awalki, purtătorul de cuvânt al organizaţiei teroriste până în 2011, când a fost ucis de americani. Zile întregi, analiştii au încercat să pună cap la cap dacă atacatorii din Franţa s-au întâlnit cu Al-Awalki, o teorie ce ar putea fi susţinută de noul film în care organizaţia teroristă revendică atentatul, notează CNN.

AQAP nu a revendicat şi asediul mortal din urmă cu o săptămână, din Paris, în care au murit patru persoane, atac de care a fost responsabil Amedy Coulibaly, militant al Statului Islamic (SI), potrivit publicaţiei franceze „Le Parisiene“. 

„O binecuvântare de la Allah“

Revendicarea atacului asupra Charlie Hebdo a venit printr-un video care îl arată pe Nasr Ibn Ali al-Ansi, comandantul AQAP, având în spatele lui fotografii cu Said şi Cherif Kouachi. „Când eroii au fost desemnaţi pentru această misiune, au acceptat. Au promis şi au dus la îndeplinire promisiunea“, spune Al-Ansi în film.

Liderul AQAP a lăudat atacul, spunând că a fost o răzbunare pentru caricaturile revistei ce-l înfăţişau pe Mahomed. Al-Ansi nu a dat vina doar pe Charlie Hebdo, ci şi pe Franţa şi Statele Unite ale Americii. 

Franţa a împărtăşit crimele Americii. Franţa a comis toate crimele din Mali şi din Magrebul Islamic. Franţa susţine anihilarea musulmanilor din Africa Centrală în numele purificării de rasă“, spune în film Al-Ansi. Magrebul Islamic se referă la Africa de Nord.

„A fost o binecuvântare de la Allah“ că asediul de la magazinul evreiesc, în care patru ostatici au fost ucişi de Amedy Coulibaly, „a avut loc în acelaşi timp“, spune Al-Ansi.

Imaginile sunt autentice, însă „nu suntem siguri de revendicare“

Autorităţile americane spun că filmul cu liderul AQAP ar fi autentic. Însă nu sunt pregătite să spună că gruparea teroristă ar fi fost în spatele atacurilor din Franţa.

Nu putem afirma încă aşa ceva. Avem indicii bune“, cum că gruparea AQAP ar fi „creierul“ atentatelor teroriste din Franţa, însă comunitatea serviciilor secrete „nu este sigură de revendicare“, a mărturisit un oficial american pentru CNN.

„Dacă este reală, revendicarea atentatelor este doar unul din ultimele exemple ale brutalităţii Al-Qaeda“, declara Alistair Baskey, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională din SUA.

Investigatorii cred că Cherif Kouachi ar fi părăsit Yemenul cu 20.000 de dolari, luaţi de la AQAP pentru a duce la îndeplinire atentatul terorist, susţine un oficial american.

Din ce în ce mai multe cazuri de terorism

Franţa se află la cel mai înalt nivel de alertă teroristă, 10.000 de trupe fiind dispuse în toată ţara. Mii de ofiţeri de poliţie patrulează, sute dintre ei fiind responsabili de protejarea şcolilor evreieşti.

De la atacurile de săptămâna trecută, zeci de cazuri de terorism au fost deschise în Franţa împotriva unor persoane acuzate că au susţinut activităţi teroriste, potrivit ministrului Justiţiei. Este neclar câţi oameni au fost acuzaţi de cele 54 de cazuri de terorism. Printre ele există investigaţii despre ameninţări telefonice, atacuri cibernetice şi postări pe reţelele sociale, spune ministrul francez.

Unii dintre acuzaţi se află în închisoare, aşteptând procesul, alţii au fost deja acuzaţi, iar unii au fost eliberaţi, fiind stabilită o dată pentru proces, spune Pierre Rance, purtător de cuvânt al Ministerului de Justiţie francez.

În noaptea de joi spre vineri, în regiunea Parisului, au fost arestaţi 12 suspecţi de terorism, în legătură cu atentatele teroriste din Franţa, informează BBC.

Cei 12 suspecţi arestaţi peste noapte sunt interogaţi cu privire la „posibilul ajutor logistic“ oferit atacatorilor, cum ar fi furnizarea de arme, a mărturisit o sursă judiciară pentru AFP.

Forţele speciale franceze au condus raiduri antiteroriste în Montrouge (unde săptămâna trecută Amedy Coulibaly ar fi ucis o poliţistă), în Grigny, în Chatenay-Malabry, în Epinay-sur-Seine şi în  Fleury-Merogis, potrivit iTele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite