Alegerile din Germania. Donald Trump a sunat-o pe Angela Merkel pentru a-i ura Germaniei „alegeri încununate de succes“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel şi Donald Trump Foto: EPA
Angela Merkel şi Donald Trump Foto: EPA

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a sunat-o vineri pe Angela Merkel, actualul cancelar federal german, pentru a-i ura Germaniei „succes“ la alegerile federale legislative ce vor avea loc duminică, relatează DPA.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Trump a sunat-o pe şefa Executivului de la Berlin, care speră să obţină un nou mandat de cancelar în urma alegerilor, pentru a-i „ura ţării sale (să aibă) alegeri încununate de succes“. Totodată, liderul Casei Albe „a subliniat legătura fermă dintre Statele Unite şi Germania“.

Cei doi lideri au avut dispute în legătură cu mai multe subiecte, iar relaţia lor personală a părut uneori tensionată, în special din cauza postărilor pe reţeaua Twitter prin care preşedintele Statelor Unite a criticat politica Germaniei şi, uneori, a criticat-o direct pe Angela Merkel, care nu foloseşte însă această reţea de socializare.

Retorica lui Trump „America înainte de toate“ şi decizia lui de a retrage SUA din Acordul de la Paris privind clima a deranjat clasa politică din Germania. Trump a criticat şi dezechilibrul comercial dintre SUA şi Germania şi a catalogat politica „uşilor deschise“ a lui Merkel faţă de refugiaţi drept o „greşeală catastrofală“.

Totuşi, în iulie, Donald Trump a salutat modul în care Merkel a condus summitul G20 de la Hamburg, în contextul diviziunilor din cadrul întâlnirii şi al protestelor de stradă.

„Aţi fost extraordinară şi aţi făcut o treabă incredibilă“, i-a spus Trump lui Merkel la un forum pentru drepturile femeilor. „Felul dumneavoastră de a conduce este incredibil şi absolut inspirator“, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite