Alegeri parlamentare în Slovacia: Premierul Fico se îndreaptă spre victorie, mizând pe retorica împotriva migraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Fico, premierul Slovaciei
Robert Fico, premierul Slovaciei

Slovacii sunt chemaţi sâmbătă la urne pentru a vota în cadrul alegerilor parlamentare, în care, potrivit sondajelor, favorit este partidul Smer SD, formaţiunea actualului premier, Robert Fico, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Totuşi, notează Reuters în pagina sa electronică, sondajele de opinie arată că există o probabilitate foarte mare ca partidul lui Fico să îşi piardă majoritatea parlamentară, din cauza scandalurilor de corupţie din ultimii ani, precum şi din cauza protestelor personalului din învăţământ şi din sănătate.

Chiar şi aşa, partidul lui Fico are şanse să obţină cel puţin 30% din voturi, un rezultat ce i-ar permite formarea unui guvern de coaliţie. 

Premierul Slovaciei a mizat în special pe retorica îndreptată împotriva migraţiei, dar a luat şi măsuri sociale populare, gratuitatea transportului feroviar pentru pensionari şi studenţi fiind doar una dintre acestea.

„Retorica antiimigraţie combinată cu alte câteva avantaje reprezintă suficient pentru ca Fico să câştige aceste alegeri“, a explicat profesorul Samuel Abraham de la Şcoala Internaţională pentru Arte Liberale din Bratislava.

De altfel, Bratislava a contestat în justiţie sistemul de distribuire a migranţilor prin cote obligatorii, iar premierul Fico a calificat drept un „fiasco total“ această propunere europeană.

„Nu vom lăsa niciodată să intre un singur musulman în Slovacia şi nici nu vom crea o comunitate musulmană aici pentru că aceasta reprezintă un risc serios pentru securitate“, a afirmat Fico la un miting al partidului său social-democrat Smerd, la Bratislava, cu doar câteva zile înainte de scrutin, notează Agerpres în pagina sa electronică, preluând AFP.

Cele mai multe formaţiuni din opoziţie împărtăşesc părerea lui Fico, potrivit căreia musulmanii nu se pot integra în Slovacia, o ţară predominant catolică, însă limbajul lor este mult mai puţin agresiv. 

În plus, opoziţia îl portretizează pe premier ca fiind un populist ce ignoră nevoia reală pentru reformă în educaţie şi sănătate, în vreme ce alţi critici îl acuză că este corupt şi ineficient.

În momentul de faţă, notează AFP, partidul lui Fico ocupă 83 de locuri din cele 150 ale parlamentului. Dacă nu va reuşi să obţină majoritatea, aşa cum estimează sondajele, Fico s-ar putea vedea constrâns să formeze o coaliţie cu partidul de extremă-dreapta SNS, aşa cum a făcut-o deja între 2006 şi 2010, sau să caute alţi parteneri de dreapta sau de centru. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite