Alegeri locale în Italia: victorie spectaculoasă a stângii la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victoria cea mai spectaculoasă a stângii este cea de la Roma     FOTO: Adevărul
Victoria cea mai spectaculoasă a stângii este cea de la Roma     FOTO: Adevărul

Roma a trecut de sub controlul dreptei sub cel al stângii, care a învins şi în celelalte oraşe italiene mari în turul doi al alegerilor locale de la sfârşitul săptămânii, în urma unui scrutin marcat de un absenteism fără precedent, relatează AFP.

Stânga a câştigat alegerile în cele 11 capitale de departamente la balotaj, confirmându-şi forţa istorică în oraşe ca Siena, dar impunându-se şi în fiefuri ale dreptei, ca Brescia, Trevi (dominată de 20 de ani de Liga Nordului), Imperia sau Viterbo.

Victoria cea mai spectaculoasă a stângii este cea de la Roma, unde chirurgul Ignazio Marino, candidat din partea Partidului Democrat (PD), a obţinut o victorie zdrobitoare împotriva primarului în exerciţiu Gianni Alemano, membru PdL, partidul lui Silvio Berlusconi, cu 63,9% din voturileexprimate la 36,1%.

Stânga a guvernat Roma timp de aproape 20 de ani, din 1989 şi până în 2008, după care a cedat locul fostului neofascist Alemanno.

Acesta l-a sunat pe rivalul său pentru a-l asigura de "loialitatea (sa) instituţională maximă". Primarul în exerciţiu a subliniat asupra "rezultatelor de ansamblu deloc pozitive pentru centru-dreapta în Italia", explicându-le prin "nemulţumirea" italienilor faţă de politică.

La Roma, abia 45% dintre alegători s-au prezentat la urne, iar la nivel naţional doar 48,6% (faţă de 60% în primul tur), un procent neobişnuit de mic pentru o Italie care, în mod tradiţional, depăşeşte o rată de participare de peste 70%.

Marino, în vârstă de 57 de ani, un chirurg specializat în transplanturi, originar din Genova, care a studiat la Roma, după care a fost recrutat în Statele Unite, s-a declarat "foarte emoţionat şi conştient de responsabilităţile" sale.

Fără să îşi critice adversarul, acuzat de "neglijenţă" de către criticii săi, noul primar a anunţat o "schimbare de metodă". "Vom recompensa meritul", a declarat el în faţa unei mulţimi de susţinători, adunaţi în Piazza di Pietra, în centrul Romei, care fluturau steaguri cu sloganul "Roma e vita" (Roma este viaţa), sau "Daje", (hai, în dialect roman).

Preşedintele interimar al PD Giuliemo Epifani şi-a exprimat satisfacţia faţă de succesul "omogen" al stângii la nivel naţional, dar a subliniat că "este necesar ca partidul să rămână cu picioarele pe pământ, deoarece îi revine o responsabilitate deosebit de grea".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite