Alegerea Croaţiei pentru efigia de pe moneda sa euro scandalizează Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Moneda euro a ajuns, fără voia ei, în centrul unui scandal între Croaţia şi Serbia în jurul moştenirii lui Nikola Tesla.

În perspectiva aderării la zona euro în 2021, Croaţia trebuie să aleagă o personalitate istorică care să apară pe moneda sa euro. O consultare publică a avut loc în iulie, iar croaţii l-au ales pe celebrul fizician şi inventator Nikola Tesla. Însă Belgradul se opune categoric imprimării efigiei lui Tesla pe moneda euro a Croaţiei, motivând că acesta este de origine sârbă, relatează Wall Street Journal.

Banca Naţională Sârbă (NBS) a promis să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a evita ca Nikola Tesla să ajungă pe o monedă a Croaţiei. Jorgovanka Tabakovici, guvernatoarea NBS, s-a adresat deja Comisiei Europene cu solicitarea de a nu permite această iniţiativă a Zagrebului. Un astfel de act, apreciază ea, „constituie o însuşire a patrimoniului cultural şi ştiinţific al poporului sârb”. În plus, atrage atenţia Belgradul, efigia lui Nikola Tesla este deja imprimată pe o monedă europeană, şi anume pe bancnota de 100 de dinari sârbi.

Nikola Tesla

Nikola Tesla

Ministrul croat al Culturii, Nina Obuljen Korzinek, denunţă inflamarea spiritelor în acest caz. În opinia ei, Jorgovanka Tabakovici a făcut o polemică din nimic. Nikola Tesla face parte atât din patrimoniul cultural croat, cât şi din cel sârb, pentru că este născut pe teritoriul Croaţiei, precizează Nina Obuljen Korzinek.

Serbia şi Croaţia îşi dispută de mai multe decenii moştenirea lui Nikola Tesla. Omul de ştiinţă s-a născut în 1856 într-o familie de sârbi din Smiljan, o localitate situată în prezent Croaţia, dar care pe atunci făcea parte din Imperiul Austriac. Tesla s-a făcut celebru în Statele Unite, unde a emigrat în 1884. A decedat la New York în 1943, la vârsta de 86 de ani. Cercetările sale despre curentul alternativ şi puterea electrică au dus spre a doua Revoluţie Industrială.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite