Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă în continuare vaccinarea cu AstraZeneca: Nu există date privind un risc mai mare de tromboze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA - EFE
FOTO EPA - EFE

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ''continuarea administrării'' vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, precizând că nu există la ora actuală nimic care să demonstreze riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, în timp ce Austria şi Italia au retras fiecare câte un lot al acestui vaccin. 

„Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei'', afirmă agenţia europeană într-un comunicat citat de France Presse, relatează Agerpres, citat de Digi 24.

"În prezent, nu există nicio indicaţie că vaccinarea a cauzat aceste afecţiuni, care nu sunt enumerate ca efecte secundare ale acestui vaccin", a declarat joi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

"Beneficiile vaccinului continuă să depăşească riscurile sale şi vaccinul poate continua să fie administrat în timp ce investigaţia cazurilor de evenimente tromboembolice este în curs", a adăugat acesta, potrivit BBC.

Acesta a spus că au existat 30 de cazuri de „evenimente tromboembolice” în rândul celor cinci milioane de europeni care au primit serul.

Potrivit unei surse citate de Reuters, un ofiţer al Marinei italiene, în vârstă de 43 de ani, a decedat săptămâna aceasta a doua zi după vaccin, cauza probabilă fiind un atac de cord. Un alt bărbat, un poliţist în vârstă de 50 de ani, a decedat în weekend, la 12 zile după vaccin. Presa locală scrie că acesta din urmă s-ar fi simţit rău în primele 24 de ore după vaccin şi nu şi-a revenit.

Lotul de vaccinuri retras de Italia este diferit de cel semnalat anterior de Austria, mai scrie sursa citată. 

Spania a transmis că nu s-au semnalat cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, în timp ce  Suedia a comunicat că  ''nu există nimic care să indice că vaccinul (AstraZeneca) cauzează acest tip de cheaguri sanguine''.

9 ţări au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca, şi anume Danemarca (joi), urmată de Italia şi Norvegia, respectiv Austria (duminică), urmată de Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia şi Islanda.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite