Adevărul Live. Europa a lăsat Grecia din braţe. Juncker: „Mă simt trădat”
0Jurnalistul Cristian Unteanu, corespondent Adevărul la Bruxelles, analizează discursul şefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care a fost oficializat sfârşitul negocierilor cu Guvernul Tsipras.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus luni că se simte ”afectat şi "tradat" din cauza eşecului negocierilor dintre Grecia şi creditorii internaţionali. Discursul extrem de critic a oficializat eşecul unor negocieri lungi care au ajuns într-un punct mort după ce Alexis Tsipras, şeful Guvernului Greciei a anunţat un referendum pentru acceptarea ofertei creditorilor internaţionali.
„Sunt profund afectat de spectacolul care a fost oferit Europei sâmbăta trecută (...) După toate eforturile pe care le-am facut mă simt trădat, deoarece eforturile mele au fost insuficient luate în calcul", a spus Juncker, jurnaliştilor.
Propunerea făcută Greciei de creditorii săi şi care va fi supusă referendumului „nu este un pachet stupid de austeritate“, a susţinut acesta.
„Nu sunt tăieri de salarii în acest pachet, nu sunt tăieri de pensii“, a spus Juncker, subliniind că executivul european a „insistat pentru mai multă dreptate socială în unele măsuri“ discutate de Atena cu creditorii săi. Juncker cerut poporului grec să voteze „da“ la referendumul organizat duminică în Grecia.
Principalele declaraţii:
Discursul lui Juncker a marcat oficial întreruperea în totalitate a negocierilor cu Grecia, după luni de zile. Cristian Unteanu este împreună cu noi, a urmărit conferinţa de presă a lui Jean-Claude Jucker.
Juncker a spus puţine. În spate trebuie citit că rezultatul referendumului poate să marcheze nu doar ieşirea Greciei din zona euro ci şi din UE sau NATO. E atât de grav ce se petrece încât nimeni nu vrea să spună lucrurilor pe nume. Juncker a fost clar: Europa a suferit o lovitură cruntă. Juncker, preşedintele Comisiei Europene, este primul care se confruntă, la începutul mandatului său, cu o ţară care este, tehnic, cu un picior în afară.Acest lucru a fost precedat de un moment important nebăgat în seamă: sâmbătă a avut loc o întâlnire a miniştrilor de finanţe din Eurogrup care a culminat cu un text care a fost semnat de toţi miniştri de finanţe din zona euro - de toţi 18 miniştri, nu 19. Este pentru prima dată când Grecia este scoasă din semnarea unui text oficial.
La discurs, am văzut în spatele lui Jucker şi steagul Greciei. Aceasta a fost o conferinţă marcantă. Să vedem cum s-a ajuns la această criză.
Inclusiv cetăţenii români sunt avertizaţi să îşi facă aprovizionarea cu benzină înainte de a intra în Grecia şi să-şi păstreze combustibil pentru întoarcere. Dacă am ajuns aici, situaţia este foarte gravă.
Sarkozy, fostul preşedinte francez, solicită europenilor să nu cedeze în faţa grecilor. Iar Juncker se simte „trădat“.
Datoria Greciei este de 180% din PIB: Marea problemă ar trebui împărţită. Această tragedie a Greciei pare în mod ciudat că este tratată ca un fenomen produs asemeni unui cutremur. Sistemul de avertizare produce alerta cu 7 secunde înainte. Aşa este tratată şi criza din Grecia: a venit din neant, pe cerul senin al vacanţei europenilor. Cum s-a întâmplat aşa ceva? Am văzut că an de an, datoriile imense creşteau şi Europa a tăcut sau a încercat să amâne termenele.
Politicienii au minţit, şi poporul şi restul Europei.
Grecii n-au minţit. În platforma politică a Syriza se prevede, foarte clar, renegocierea tuturor tratatelor cu UE, dar şi desfinţarea tuturor bazelor militare străine de pe teritoriul Greciei şi, la un alt punct, se specifică faptul că nu va mai existat niciun soldat grec pe teritoriu străin şi că se vor retrage toţi din Afganistan.
Înainte au fost minciuni grave.
Toate guvernele dinainte au specificat că banii primiţi vor fi daţi într-un singur scop: reforma adminsitraţiei statului - această frază acoperă orice. Grecia, mai precis extrema stângă, a decis să-şi urmeze promisiunile iniţiale de partid: noi ieşim. Cu ce preţ însă? Abia acum vedem. Dacă astăzi începeau să cadă bursele din Asia, astăzi, toate bursele, până la discursul lui Jucker, erau în cădere, ar trebui să ne gândim ce se va petrece după discurs.
Juncker şi-a încheiat discursul în greacă: NU voi dezamăgi niciodată poporul grec şi ştiu că nici poporul grec nu va dezamăgi UE.
Aceasta este ultima linie de apărare a Europei: uitaţi-vă ce se întâmplă, aveţi o săptămână de gândire. Referendumul a fost anunţat înainte de a se vedea ultimele propuneri ale UE. Toţi comisarii fuseseră rugaţi să găsească o formulă de a scoate nişte miliarde pentru a se face un pachet de urgenţă care să fie trimis instantaneu după ok-ul grecilor pentru a se finanţa întreprinderile mici şi mijlocii pentru a degreva situaţia.
Cum a ajuns UE să apeleze la mijloace sentimentale. Acest discurs va marca istoria UE. În el, Juncker explică şi ceea ce minte Tsipras, că Troica nu a cerut tăierea pensiilor...
Este un discurs pentru greci, că ei sunt ultima mare voce. Punctul în care a ajuns acum Europa arată că nu se va mai întâmpla niciodată ca jocul european să se lase pradă unui climat în care trăieşte de paroximativ 20 de ani: confundarea stângii cu dreapta. Marile programe europene nu sunt niciodată contestate definitiv de stânga sau de dreapta.