Criza din Grecia, 6 zile până la referendum: pensionari leşinaţi în faţa băncilor închise, supermarketuri golite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii speră să se deschidă băncile pentru a-şi ridica pensia FOTO AP
Pensionarii speră să se deschidă băncile pentru a-şi ridica pensia FOTO AP

Luni, după ce Grecia şi-a închis băncile şi a impus controlul capitalului în încercarea de a preveni prăbuşirea completă a sistemului bancar, acţiunile europene se aflau în cădere. În Grecia, s-a instaurat panica printre cetăţeni, în special printre pensionarii care au făcut cozi la bănci în speranţa că-şi vor lua pensiile, dar şi printre cetăţenii obişnuiţi care au devastat supermarketurile şi au golit benzinăriile.

Alexis Tsipras: Un vot negativ la referendum, într-un procent mare, reprezintă o „înarmare” mai bună pentru continuarea negocierilor

Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, a afirmat luni seară că referendumul pe care îl organizează duminică reprezintă pentru conaţionalii săi o modalitate de a fi „mai bine înarmaţi pentru continuarea negocierilor” cu creditorii în cazul unui vot masif pentru neaceptarea măsurilor de austeritate, cerute de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, potrivit „Le Monde” şi AFP.

„Opţiunea noastră este să rămânem în zona euro (...), mesajul (n.r. - către creditori) este că guvernul grec va continua să se afle la masa negocierilor a doua zi după referendum", a declarat Alexis Tsipras în cursul unui interviu de o oră la postul naţional de televiziune Ert.

Alexis Tsipras susţine că dacă votul negativ va câştiga, aceasta va însemna că guvernul va fi „mai bine înarmat pentru a negocia cu creditorii" şi a tempera măsurile dure de austeritate.

Cu câteva ore mai devreme, cancelarul german, Angela Merkel, afirmase că, dacă guvernul elen va solicita reluarea negocierilor, „evident, nu ne vom opune”, declaraţie făcută în vederea încercării de a readuce la masa discuţiilor pe reprezentanţii Greciei.

 

UPDATE Peste 17.000 de oameni în stradă la Atena şi Salonic

Peste 17.000 de persoane, majoritatea simpatizanţi ai formaţiunii Syriza, au ieşit în stradă, luni seară, la Atena şi Thesalonic, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de actualul guvern al Greciei şi a-şi declara dezacordul faţă de condiţiile pe care troica formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional vrea să le impună statului elen, arată AFP.

Executivul de la Atena deja s-a antepronunţat în ceea ce priveşte referendumul din 5 iulie, îndemnând cetăţenii greci să voteze „Nu”, potrivit aceleiaşi surse.

image

Simpatizanţă a actualului guvern de la Atena. FOTO Aris Messinis/AFP


Instituţiile bancare greceşti vor rămâne închise până la 6 iulie, a doua zi după un referendum organizat de guvernul condus de Alexis Tsipras, şi retragerile de la bancomate vor fi limitate în această perioadă la 60 de euro pe zi, potrivit deciziei privind controlul capitalurilor publicate în monitorul oficial grecesc în noaptea de duminică spre luni, relatează AFP. 

Cum va arăta buletinul de vot la referendum

Guvernul grec a publicat luni textul întrebării pe care intenţionează să o adreseze cetăţenilor săi în referendumul de duminică. Astfel, aceştia sunt întrebaţi dacă acceptă sau nu cererile creditorilor internaţionali în schimbul continuării finanţării ţării şi evitării falimentului:

Ar trebui ca propunerea care a fost înaintată de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional la reuniunea Eurogroup din 25 iunie, 2015, şi care constă din două părţi care împreună constituie propunerea completă, să fie acceptată?  

Căsuţa cu „Nu“ apare ca primă opţiune, deasupra opţiunii „Da“.

Guvernul Tsipras, de extremă stânga a cerut populaţiei să voteze „Nu“.

Românii care îşi petrec vacanţa în Grecia în această perioadă trebuie să ţină cont de câteva sfaturi pentru a evita eventualele neplăceri: să deţină asupra lor suficiente lichidităţi în euro, să alimenteze maşinile în benzinăriile din apropierea graniţelor, să-şi pună în bagaj medicamente de imediată necesitate şi să fie foarte atenţi la bunurile pe care le au asupra lor întrucât situaţia actuală, când bancomatele sunt goale, ar putea intensifica "activitatea" hoţilor de buzunare. 

Pensionarii s-au adunat în faţa băncilor sperând să-şi ia pensia

În nordul Greciei, scene de panică au avut loc în faţa băncilor unde s-au instalat pensionarii, sperând că-şi vor lua pensiile, informează „The Guardian“. „Panică în faţa băncilor, în supermarketuri şi la benzinării. Pensionarii, care aşteptau în faţa unei bănci închise din Salonika, au leşinat atunci când a devenit clar faptul că nu se vor deschide şi că nu-şi vor putea ridica pensia“, notează corespondentul „The Guardian“, Helen Smith. 

În Atena, pensionarii au făcut cozi în faţa unor filiale ale băncilor, deşi sistemul este prăbuşit de aproape o săptămână. Potrivit publicaţiei greceşti Kathimerini, „unii reprezentanţi locali ar fi trebuit să-şi deschidă filialele luni, pentru a oferi servicii pensionarilor care nu-şi pot folosi cardurile pentru a-şi scoate pensiile“.

Băncile ar fi trebuit să comunice mai multe cu privire la activitatea filialelor care ar fi trebuit să-şi deschidă uşile în cursul zilei de azi, adaugă Kathimerini.

TIMELAPSE Agonia Greciei: volum masiv de retrageri de la bancomate

S-au închis şi benzinăriile pentru că au rămas fără carburant

În Creta, benzinăriile au fost şi ele forţate să se închidă după ce au rămas fără combustibil. Vangelis Kotsos, directorul unei asociaţii a proprietarilor de benzinării din Chania, a declarat că aproximativ jumătate din benzinării au rămas fără combustibil. El a descris scene de haos deoarece şoferii greci, şi se pare că şi turiştii, au invadat benzinăriile pentru a-şi face plinul. „Mulţi au venit cu canistre, pentru a-şi face rezerve“, explică Kotsos.

Pentru a preveni penuria de combustibil, guvernul elen a decis ca transportul public din oraşele unde acesta e gestionat de stat să fie gratuit între 29 iunie şi 6 iulie. Explicaţia a fost ca cetăţenii să nu mai dea năvală la staţiile de carburant.

Supermarketurile au fost luate cu asalt

„Masacru în Carrefour Kolonaki“, se arată într-un mesaj pentru „The Guardian“. Clienţii panicaţi luau tot ce puteau de pe rafturi. Până la jumătatea dimineţii a devenit foarte clar că mentalitatea de asediu a acaparat grecii, ca urmare a anunţului închiderii băncilor şi a impunerii controlului de capital.

Hollande: „Încă există speranţe pentru un acord“

Preşedintele francez François Hollande a ieşit dintr-o întâlnire de urgenţă ţinută cu privire la situaţia din Grecia declarând că încă este timp pentru un acord. „Mai sunt câteva ore înainte ca negocierile să se închidă definitiv, în special pentru prelungirea unui program de ajutor pentru Grecia. Îmi doresc, dacă grecii, dacă Guvernul lor decide asta, să reluăm negocierile“, a declarat Hollande.

Preşedintele francez a transmis şi un mesaj pe Twitter în care susţine că economia franceză este mai puternică comparativ cu patru ani în urmă şi că nu au de ce să se teamă de criza din Grecia. Hollande a avertizat şi că referendumul din Grecia, anunţat pentru duminica viitoare, este o alegere între rămânerea în zona euro şi riscul părăsirii ei.

Război pe Twitter între Atena şi Bruxelles

Acţiunile băncilor europene înregistrează luni declinuri semnificative, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia, Italia, Franţa şi Germania, după ce Atena a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi închiderea băncilor, transmit Bloomberg şi Reuters.

Radicalii de stânga din Atena nu dau înapoi. Negând faptul că li s-a făcut o ofertă mai bună, ministrul de stat Nikos Pappas, aliatul premierului Alexis Tsipras, a anunţat pe Twitter, luni dimineaţă, faptul că oficiali din guvern spun că sunt abuzaţi de Bruxelles.

„Uitaţi-vă la ultimatumul non-existent“, se arată în mesajul lui Pappas, „ne cer să spunem DA la orice“.

Duminică, şeful comisiei UE Jean-Claude Juncker, adresându-se direct votanţilor greci, a declarat că a propus Atenei o versiune mai îndulcită a acordului, şi chiar atunci Tsipras a anunţat referendumul. 

Tot pe Twitter, Juncker a publicat un mesaj şi în engleză, dar şi în greacă (purtătoarea de cuvânt a lui Juncker este Margaritis Schinas, din Grecia): „În interesul transparenţei şi pentru informarea poporului grec“, după care urma un link către un document de 10 pagini în care se arătau opţiuni bugetare şi alte acţiuni stabilite de UE şi de Fondul Monetar Internaţional drept condiţii pentru acordarea de ajutor financiar Greciei.

Jean-Claude Juncker se simte „trădat“ şi nu a făcut nicio nouă propunere grecilor

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat luni „afectat“ şi „trădat“ din cauza eşecului negocierilor dintre Grecia şi creditorii săi, într-o declaraţie extrem de critică faţă de liderii greci, scrie AFP.

„Sunt profund afectat de spectacolul care a fost oferit Europei sâmbăta trecută (...) După toate eforturile pe care le-am facut mă simt trădat, deoarece eforturile mele au fost insuficient luate în calcul", a spus Juncker, jurnaliştilor.

Propunerea făcută Greciei de creditorii săi şi care va fi supusă referendumului „nu este un pachet stupid de austeritate“, a susţinut acesta.

Nu sunt tăieri de salarii în acest pachet, nu sunt tăieri de pensii“, a spus Juncker, subliniind că executivul european a „insistat pentru mai multă dreptate socială în unele măsuri“ discutate de Atena cu creditorii săi. Juncker cerut poporului grec să voteze „da“ la referendumul organizat duminică în Grecia.

Juncker a făcut apel la greci să voteze „DA” la referendumul lui Tsipras

Grecii îşi doresc zona euro, arată sondajele

Majoritatea grecilor vor vota „da“ la referendumul de duminică, unde sunt întrebaţi dacă acceptă termenii planului de salvare din zona euro, potrivit a două sondaje locale.

Laureatul Nobel pentru Economie Paul Krugman scrie, în „New York Times“, că Grecia trebuie să voteze „nu“ la referendumul de duminică şi să se pregătească pentru ieşirea din zona euro, altfel o aşteaptă austeritatea veşnică şi o depresiune economică fără sfârşit.

Un reprezentant FMI a aratat că, dacă Grecia nu reuşeste să-şi plăteasca datoria marţi, nu intră automat în faliment. Achitarea de către Grecia a tranşei de 1,6 miliarde de euro până marţi este puţin probabilă, dar nu înseamnă că ţara va intra imediat în incapacitate de plată a explicat Ewald Nowotny, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene. 

Analiză Saxo Bank: Grecia are nevoie urgent de un guvern tehnocrat

Grecia are nevoie de un guvern tehnocrat pe modelul lui Mario Monti din Italia pentru a stabili agenda reformelor care are o largă susţinere politică, economică şi populară, subliniază analistul Saxo Bank, Steen Jakobsen.

Grecia nu va reuşi să respecte termenul limită de plată către FMI, iar sistemul juridic va fi împins la extrem, dar nu uitaţi că aceasta e o „supă politică“, nu una bazată pe piaţă. BCE şi UE vor fi răspândite în toată piaţa la deschidere, va fi o piaţă cu un exces de lichidităţi şi intervenţii, inclusiv potenţialul unei „interziceri“ de scurte vânzări de acţiuni şi CFD-uri în acţiuni cu coeficient beta înalt. 

Nu mă aştept la un dezastru total, dar tranzacţionarea se va întâmpla în principiu pe zvonuri şi vom fi din nou încercaţi în ceea ce priveşte lichidităţile. Evenimentul CHF va avea un impact material negativ ca lecţie pentru mulţi manageri de risc. 

Criza din Grecia împinge leul la nivelul minim al ultimelor cinci luni

Criza din Grecia a determinat deprecierea monedei naţionale faţă de principalele valute, astfel că euro a fost cotat luni de Banca Naţională a României la 4,4931 lei, în creştere cu 3,54 bani faţă de cotaţia de vineri, dolarul american a urcat la 4,0469 lei, iar francul elveţian la 4,3251 lei. Cursul de schimb leu/euro anunţat luni de BNR reprezintă cel mai ridicat nivel al ultimelor cinci luni şi o săptămână. O cotaţie mai ridicată a fost publicată de banca centrală la 23 ianuarie, respectiv 4,4935 lei/euro. Cursul de schimb a trecut de pragul de 4,5 lei/euro pe piaţa interbancară, însă economiştii se aşteaptă la o intervenţie a Băncii Naţionale a României (BNR) peste acest nivel pentru a limita volatilitatea pe termen scurt. 

MAE: Cetăţenii români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienţi bani lichizi 

Românii care călătoresc în Grecia în această perioadă sunt sfătuiţi să aibă asupra loc suficienţi bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor având în vedere întreruperea activităţii bancare din această ţară. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis aceste recomandări, atenţionând, totodată, asupra duratelor mari de aşteptare provocate de suprasolicitarea serviciilor bancare din Grecia.

Piraeus Bank România: Nu sunt închise băncile şi nici nu sunt limitate operaţiunile

Piraeus Bank România, subsidiara locală a băncii elene Piraeus, a anunţat luni că în România nu se aplică niciun fel de limitare a operaţiunilor băncii şi că, de asemenea, nu sunt implementate politici de control de capital. „Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt închise băncile şi nici nu sunt limitate operaţiunile. Clienţii Piraeus Bank România beneficiază de prevederile privind garantarea depozitelor prin Fondul de Garantare a Depozitelor de până la 100.000 de euro. Banca Naţională a reglementat foarte clar intervenţiile acţionarilor tuturor băncilor, inclusiv ai celor din Grecia. Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenţa acţionarilor“, arată banca, într-un comunicat.

Sute de greci protestează în apropierea Parlamentului, scandând sloganuri împotriva UE şi FMI

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite