Analiză Saxo Bank: Grecia are nevoie urgent de un guvern tehnocrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul grec Alexis Tsipras (centru) a pierdut încrederea liderilor din eurozonă
Premierul grec Alexis Tsipras (centru) a pierdut încrederea liderilor din eurozonă

Grecia are nevoie de un guvern tehnocrat pe modelul lui Mario Monti din Italia pentru a stabili agenda reformelor care are o largă susţinere politică, economică şi populară, subliniază analistul Saxo Bank, Steen Jakobsen.

Am ajuns în sfârşit la ceea ce pare a fi finalul unui drum lung pentru Grecia. După cum ne-am aşteptat, s-a terminat cu decizia unui referendum duminica viitoare. Un Da sau Nu austerităţii sau, cum ar reformula inteligent opoziţia din Grecia, un vot pentru sau împotriva UE. 

Desigur, încă mai există 73% susţinere pentru statutul de membru UE. Probabil că există şi 73% împotriva austerităţii. 

Referendumul este duminica viitoare, pe 5 iulie – a fost cerut de Grecia care apoi a părăsit masa negocierilor. Acum rezultatul este cererea controalelor circulaţiei capitalurilor (începând de duminică seara).

Noua democraţie va încerca să anuleze votul sau să formeze o nouă coaliţie de guvernământ cu  ajutorul preşedintelui.

BCE s-a reunit să discute finanţarea băncilor greceşti – se preconizează că BCE nu va extinde nivelul curent de finanţare. Nu există reguli pentru o ţară care renunţă fie la moneda comună, fie la Uniunea Europeană. 

ATM-urile sunt deja depăşite (încă de sâmbătă), iar guvernul pretinde cu naivitate că poate menţine băncile greceşti pe linia de plutire până la referendum, dar cumva mă îndoiesc de asta. Procedura standard va fi vacanţa bancară sau controlul circulaţiei capitalului (acum aparent deja instituit), scrie analistul Saxo Bank, Steen Jakobsen. 

Încă mai există o speranţă pentru o schimbare în bine de ultim moment, dar deocamdată deschiderea de luni este cel mai mare risc. 

Planul A al UE de a câştiga mai mult timp a eşuat 

Planul B al UE de a folosi „morcovul şi băţul“ cu Grecia a eşuat. În mod clar, noul aşa-zis guvern al Greciei nu a intenţionat niciodată să ducă Grecia mai departe. Are un argument în favoarea sa, şi anume faptul că iertarea de datorii ar trebui să facă parte în orice fel din Planul C, dar acest lucru atrage după sine o dorinţă de a reforma cândva, cumva şi de fapt aceasta e problema de fond a Greciei. 

Eşecul UE de a avea un Plan C are ramificaţii mai largi, aşa cum, fără îndoială, ţări precum Croaţia, Ungaria şi alte membre noi ale UE vor putea confirma. Toate cântă aceeaşi partitură, în timp ce Grecia vrea ca toţi banii UE să intre în ţară, fără dorinţa necesară sau abilitatea de a face vreo reformă, chiar şi mai blândă. UE va fi încercată în următoarea perioadă pentru neconformitate, dar acest lucru deja se simte pe măsură ce călătoreşti în „noua Europă“.

Nu pot exista decât învinşi atunci când pieţele nu reuşesc să vină cu un Plan C credibil, iar acest lucru este un eşec total al economiilor planificate sau macro.. dacă vreţi.

Ce ar putea urma

Pieţele să rămână închise luni în Grecia cu o probabilitate de 25% pentru un acord târziu dacă Germania îşi iese din fire. 

Orice referendum va fi un „Da“, căci eu cred că populaţia Greciei este prea deşteaptă pentru Syriza. Syriza s-a dat lovită şi va fi lovită. Nu e un plan bun să n-ai niciun plan. Grecia are nevoie de un guvern tehnocrat pe modelul lui Mario Monti din Italia pentru a stabili agenda reformelor care are o largă susţinere politică, economică şi populară, subliniază analistul Saxo Bank, Steen Jakobsen. 

Grecia nu va reuşi să respecte termenul limită de plată către FMI, iar sistemul juridic va fi împins la extrem, dar nu uitaţi că aceasta e o "supă politică ", nu una bazată pe piaţă. BCE şi UE vor fi răspândite în toată piaţa la deschidere, va fi o piaţă cu un exces de lichidităţi şi intervenţii, inclusiv potenţialul unei "interziceri" de scurte vânzări de acţiuni şi CFD-uri în acţiuni cu coeficient beta înalt. 

Nu mă aştept la un dezastru total, dar tranzacţionarea se va întâmpla în principiu pe zvonuri şi vom fi din nou încercaţi în ceea ce priveşte lichidităţile. Evenimentul CHF va avea un impact material negativ ca lecţie pentru mulţi manageri de risc. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite