Adevărul Live. Axa Moscova - Ankara: doi dictatori  la Marea Neagră?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Talpeş, invitatul lui Cristian Unteanu la Adevărul Live - foto Eduard Enea
Ioan Talpeş, invitatul lui Cristian Unteanu la Adevărul Live - foto Eduard Enea

Marţi, Iurii Uchakov, consilier la Kremlin, a anunţat pentru Interfax că Preşedintele Vladimir Putin va avea o întâlnire cu omologul său Erdogan, pe 10 octombrie, la Istanbul. Preşedintele rus urmează să participe la Congresul Mondial al Energiei şi va avea mai multe întâlniri bileterale, prinre care şi cea cu Preşedintele Turciei.

Este vorba despre prima vizită în Turcia a şefului de la Kremlin după Summitul G20 din Antalya, în noiembrie 2015. La o săptămână după aceea, avioanele de vânătoare turceşti doborau un bombardier rus, moment care a declanşat o criză diplomatică gravă între Moscova şi Ankara, Rusia impunând atunci o serie de sancţiuni economice dure, mai ales în domeniul turismului. În luna iulie începe un foarte rapid şi spectaculos proces de reconciliere, vizita lui Erdogan la Sankt Petersburg, pe 10 august, marcând reluarea unei relaţii în toate sectoarele strategice. Cu toate acestea, situaţia din Siria, spre exemplu, rămâne  zonă de dezacord, ca şi condamnarea de către Turcia a anexării ilegale a Crimeii. Dar asta înseamnă că scade valoarea noii axe strategice între Moscova şi Ankara? Care sunt consecinţele pentru Orientul Apropiat, pentru relaţiile cu lumea Caucazului şi cu binomul NATO/UE?

Întrebări cu care debutează emisiunea de la ora 16, pe Adevărul Live, invitatul jurnalistului Cristian Unteanu fiind generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite