Acordurile fiscale ale statelor UE cu multinaţionalele, luate la puricat de Executivul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeană

Comisia Europeană verifică ofertele fiscale făcute de către mai multe ţări europene – inclusiv Irlanda, Luxemburg şi Olanda – anumitor companii multinaţionale, cum ar fi Apple şi Starbucks. Această anchetă intervine pe fondul plângerilor vizând statele care ar fi oferit concesii ilegale şi “mită” firmelor, scrie „Financial Times“.

Cele trei state au fost aspru criticate pentru că acţionează în calitate de “paradisuri fiscale”, permiţând marilor companii internaţionale să-şi instaleze sediul acolo şi să-şi transfere veniturile prin sistemele fiscale locale, în scopul de a-şi reduce taxele internaţionale.

Decizia Comisiei nu înseamnă că a “identificat fraude”, ci este pur şi simplu o cerere adresată guvernelor acestor ţări de “a explica sistemul lor fiscal şi de a da detalii cu privire la garanţiile oferite mai multor companii specifice”, precizează ziarul. Aceste constatari vor determina dacă este cazul sau nu pentru Comisie să lanseze o investigaţie oficială prinvind acordurile fiscale realizate de aceste ţări.

FT notează că acestă acţiune ameninţă să deschidă un nou front în reprimarea globală a evaziunii fiscale, prin punerea în aplicare a normelor UE privind ajutoarele oferite de stat – un regim unic, care interzice abaterile grave în materie de concurenţă realizate prin scutiri de taxe pentru unele grupuri private favorizate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite