Acord între statele membre UE cu privire la paşaportul sanitar. Condiţiile de călătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au încheiat miercuri un acord oficial cu privire la certificate sanitare care să favorizeze o relansare a turismului în această vară, iar Parlamentul European urmează să negocieze în mai modalităţile acestui paşaport vaccinal, declară două surse diplomatice pentru Reuters.

Aceste viitoare certificate urmează să le permită persoanelor vaccinate, vindecate sau care deţin un test negativ covid-19 să călătorească mai uşor în interiorul UE.

Cele 27 de state membre UE ”îşi subliniază angajamentul de a dispune de un cadru la timp pentru vara lui 2021”, se arată în acest document validat de către reprezentanţii lor, pe care Reuters scrie că l-a putut consulta.

Parlamentul European (PE) - care este necesar să dea undă verde acestui proiect pentrtu a fi pus în aplicare - urmează să adopte o poziţie cu privire la acest subiect până la sfârşitul acestei luni, iar negocieri între PE şi reprezentanţi ai statelor membre şi Comisiei Europene (CE) urmează să aibă loc în mai.

Statele membre UE acţionează, până atunci, pentru a se asigura că ”dispun de soluţiile tehnologice necesare” în vederea unei favorizări a implementării certificatelor - indifernt dacă acstea vor fi imprimate sau digitale - se arată în document.

Acordul are prevederi în vederea unei evitări a unor discriminări a persoanelor care nu pot au nu vor să se vaccineze, scrie Reuters.

Unele ţări ar putea emite certificate specifice cu privire la vaccinarea cu vaccinul rusesc împotriva covid-19 Sputinik V, care nu a fost autorizat de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), în cazul în care folosesc acest vaccin, iar celalte state membre UE urmează să decidă dacă recunosc sau nu un astfel de certificat.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite