64 de persoane reținute în timpul marșului LGBT la Belgrad

0
Publicat:

10 polițiști au fost răniți în confruntări cu oponenții marșului LGBT de la Belgrad, 64 de persoane au fost reținute, a anunțat premierul sârb, Ana Brnabic, sâmbătă, în timpul unei conferințe de presă de urgență la clădirea guvernului.

Parada gay în Belgrad. Foto: Arhiva Adevărul
Parada gay în Belgrad. Foto: Arhiva Adevărul

"5.200 de persoane au fost implicate în menținerea ordinii. 10 polițiști au fost răniți, 64 de persoane au fost reținute", a spus Brnabic. Premierul a mulțumit cetățenilor Serbiei „pentru faptul că în vremuri dificile, când au încercat să ne despartă, am rămas uniți”.

Pe 13 septembrie, Ministerul Afacerilor Interne al Serbiei a interzis un marș LGBT la Belgrad. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne a interzis în aceeași zi marșul antiglobaliștilor în apărarea familiei. Organizatorii marșului LGBT au protestat împotriva interzicerii în Curtea Constituțională, dar aceasta a recunoscut ca legală decizia Ministerului Afacerilor Interne.

Contrar interdicției Ministerului Afacerilor Interne, câteva sute de activiști LGBT s-au adunat sâmbătă în jurul orei 16:00 (17:00 ora Bucureștiului) pentru a protesta în apropierea clădirii Curții Constituționale. Apoi au mers la stadionul „Tashmaydan”, unde a avut loc concertul. Acțiunea activiștilor LGBT, majoritatea străini, a provocat un răspuns din partea populației sârbe, care a început să se adune spontan pe străzile orașului.

Se raportează că acțiunile în sprijinul valorilor tradiționale au început în mai multe puncte din Belgrad, inclusiv la Biserica Sf. Sava și Biserica Sf. Marcu. Pe rețelele de socializare au apărut înregistrări video cu protestatari care se ciocnesc cu poliția.

Anterior, două mii de protestatari au mărșăluit la Belgrad în apărarea valorilor tradiționale; orășenii și-au exprimat refuzul de a găzdui o paradă gay în capitală, programată în perioada 12-18 septembrie. După aceea, pe 27 august, președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat anularea acestei acțiuni. Patriarhul Porfiry al Serbiei, într-o adresă specială adresată poporului, a spus că anularea paradei LGBT din țară este decizia corectă. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite