103 prizonieri ucraineni s-au întors din captivitatea rusă, inclusiv 23 de luptători din Regimentul Azov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că 103 prizonieri ucraineni au fost returnați din captivitatea rusă pe 14 septembrie, într-un nou schimb cu Rusia, relatează Kyiv Independent.

Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina a avut loc pe 14 septembrie FOTO PROFIMEDIA
Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina a avut loc pe 14 septembrie FOTO PROFIMEDIA

„Oamenii noștri sunt acasă”, a transmis el pe rețelele de socializare.

Într-o postare separată, fundația Azov Angels a scris că 23 dintre cei eliberați sunt luptători Azov, care s-au întors acasă „după mai bine de doi ani de captivitate”.

Luptătorii din Regimentul Azov au devenit un simbol al rezistenței Ucrainei prin apărarea tenace a fabricii de oțel Azovstal din Mariupol, în primele trei luni ale războiului la scară largă al Rusiei.

Forțele ruse au ocupat în cele din urmă Mariupol, în mai 2022, luându-i prizonieri pe apărătorii care au supraviețuit acelui asediu.

Zelenski a precizat că prizonierii de război eliberați sunt 82 de soldați și sergenți și 21 de ofițeri, adăugând că sunt „apărătorii regiunilor Kiev și Donețk, Mariupol și Azovstal, Lugansk, Zaporojie și Harkov. Războinici ai Forțelor Armate ale Ucrainei, ai Gărzii Naționale a Ucrainei, polițiști de frontieră și ofițeri de poliție”.

„Marea majoritate a celor eliberați sunt oameni ce se află (în captivitate) încă din primele zile ale războiului”, a transmis avocatul poporului din Ucraina, Dmitro Lubineț, într-un comunicat.

Acesta a subliniat că persoanele care s-au întors au nevoie de reabilitare serioasă, întrucât starea lor de sănătate s-a deteriorat serios în timpul captivității.

Comisia Națiunilor Unite a publicat mai multe rapoarte în care este descrisă tortura prizonierilor de război ucraineni drept „larg răspândită și sistematică”, în timp ce condițiile de detenție a acestora sunt „șocante”.

Acesta este al 57-lea schimb de prizonieri de la izbucnirea războiului la scară largă și al doilea efectuat în ultimele două zile.

Pe 13 septembrie, 49 de soldați și civili ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă.

În total, 3.672 de ucraineni au fost aduși înapoi din captivitatea rusă.

Kievul își propune să efectueze un schimb prin care să fie eliberați toți prizonierii, acesta fiind unul dintre subiectele la summitul pentru pace din Elveția, la jumătatea lunii iunie.

Ucraina a dat la schimb prizonieri capturați de armata ucraineană în incursiunea în Kursk

„La capătul procesului de negocieri, 103 soldaţi ruşi luaţi prizonieri în regiunea Kursk au fost returnaţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit EFE.

„În aceste momente, soldaţii ruşi se află în Belarus, unde li se oferă ajutorul medical şi psihologic necesar”, se mai arată în comunicat, care precizează că aceștia vor fi ulterior transferaţi pe teritoriul Rusiei pentru a-şi putea continua reabilitarea în instituţiile sanitare ale Forţelor Armate.

La sfârşitul lunii august, părţile beligerante au schimbat, de asemenea, 230 de prizonieri de război, care includeau un număr important de recruţi ruşi care au fost capturaţi în Kursk în timp ce efectuau serviciul militar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite