Video Rușii ucid soldați ucraineni care s-au predat lângă Pokrovsk. Presa de stat rusă arată militari ucraineni capturați în regiunea Kursk

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un videoclipul obținut în exclusivitate de CNN, filmat în timpul luptelor duse la sfârșitul lunii august în apropierea orașului asediat Pokrovsk din estul Ucrainei, pare să arate o aparentă execuție a trei soldați ucraineni care se predau.

executie gif

Imaginile îi arată pe soldați ucrainei ieșind și apoi îngenunchind cu mâinile pe cap. Câteva secunde mai târziu, imaginile filmate de o dronă ucraineană îi arată culcați cu fața în jos, nemișcați, cu praful ridicându-se în apropiere.

Un oficialul ucrainean care a furnizat filmările cu drona din Pokrovsk a spus că unitatea lui știe despre mai multe cazuri de acest fel care, însă, nu au fost mediatizate sau investigate.

Unele cazuri recente au fost făcute publice, o unitate din Toretsk susținând pe Telegram că a obținut o filmare cu drona, pe care a publicat-o marți, cu trei militari ucraineni ieșind dintr-un subsol, cu mâinile ridicate în semn de capitulare, care au fost împușcați de trupele ruse.

Incidentul, dezvăluit de oficialul ucrainean care a cerut ca unele detalii să nu fie dezvăluite pentru a proteja identitatea unității, ar face parte dintr-un tipar de execuții ar fi aplicate tot mai des de ruși anul acesta.

Surse din serviciile ucrainene de informații au dezvăluit pentru CNN o listă cu 15 cazuri similare care au avut loc după luna noiembrie 2023, majoritatea susținute de interceptări video sau audio din drone. Toate acestea arată cum soldații ucraineni care se predau sunt executați de către ruși în loc să fie luați prizonieri.

Procurorul general al Ucrainei a declarat pentru CNN că biroul său investighează 28 de astfel de incidente care au avut loc de la începutul războiului, în care au murit în total 62 de militari ucraineni.

Procurorii ucraineni au declarat pentru CNN că presupusele crime din ultimele imagini sunt crime de război și fac parte dintr-o politică orchestrată de Kremlin. „Dacă prizonierii de război se predau, dacă arată că se predau, dacă nu au arme în mână, atunci execuția este o crimă de război”, a declarat Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, pentru CNN.

CNN a solicitat un punct de vedere în acest caz și Ministerului rus al Apărării, însă nu a primit nicio reacție.

„Înregistrările din districtul Pokrovsk par să reflecte tacticile necruțător de brutale ale armatei ruse în timp ce acestea continuă să avanseze în estul Ucrainei”, notează CNN.

Apariția acestor filmări care arată ceea ce pare a fi o tactică la care rușii apelează tot mai des îi pune în dificultate pe comandanții ucraineni, care se confruntă cu sarcina de neinvidiat de a-și avertiza trupele cu privire la brutalitatea rusă, riscând să distrugă moralul ucrainenilor care este deja afectat.

Presa de stat rusă prezintă militari ucraineni capturați în regiunea Kursk

prizonier ucrainean/ FOTO: Meduza.io

Presa de stat rusă a difuzat imagini cu militari ucraineni care ar fi fost implicați într-o operațiune în regiunea Kursk. Se spune că luptătorii ucraineni ar fi fost capturați de batalionul cecen Ahmat. Soldații ucraineni au declarat unui corespondent TASS că au fost tratați cu „demnitate”, iar unul dintre soldații ucraineni a declarat că, înainte de a fi capturat, nu știa că se află pe teritoriul Rusiei.

prizonier ucrainean2/ FOTO: Meduza.io

Este dificil să se evalueze credibilitatea acestor relatări, deoarece nu se știe în ce circumstanțe jurnaliștii ruși au comunicat cu prizonierii.

prizonier ucrainean 3/ FOTO: Meduza.io

De asemenea, nu se știe în ce condiții au fost făcute aceste fotografii. Dar acesta este un exemplu rar de captivi care au fost filmați nu în instanțele rusești și nu după schimb, scrie Meduza.io.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite