Un reputat expert chinez în COVID-19 a murit la vârsta de 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Wu Zunyou, un reputat expert chinez în COVID-19, care s-a aflat în prima linie a luptei purtate de medici împotriva noului coronavirus în timpul fazei acute a pandemiei, a murit vineri la vârsta de 60 de ani, a anunţat Centrul chinez pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), informează AFP.

Wu Zunyou a murit la Beijing. FOTO: Profimedia
Wu Zunyou a murit la Beijing. FOTO: Profimedia

Wu Zunyou a murit la Beijing „în urma unui tratament medical administrat împotriva unei boli, dar care s-a dovedit a fi ineficient”, a precizat un comunicat publicat pe site-ul CDC, instituţia pentru care medicul asiatic lucra în calitate de expert în boli infecţioase, potrivit Agerpres. 

Potrivit mai multor companii mass-media de stat, care au citat surse din cadrul CDC, cauza morţii lui Wu Zunyou a fost cancerul pancreatic.

Conform dorinţelor exprimate de Wu Zunyou, care a cerut să fie înmormântat într-un cadru privat, nu va exista o ceremonie publică, a precizat CDC.

Expertul chinez apărea cu regularitate în spaţiul public pentru a justifica măsurile draconice ale Beijingului în ceea ce priveşte lockdownurile, testarea în masă şi plasarea în carantină.

Aceste măsuri au permis într-o primă etapă stoparea răspândirii COVID-19 în China, dar au eşuat în cele din urmă sub presiunea noilor variante virale care se răspândeau mai rapid.

Ele au fost suprimate abia la sfârşitul anului 2022 după proteste în masă care au pus la grea încercare puterea deţinută de preşedintele Xi Jinping, declanşând ulterior un val de noi infectări în întreaga ţară.

Născut în 1963, Wu Zunyou a lucrat într-un centru de prevenire a bolilor din provincia sa natală, Angui, înainte să obţină un doctorat în boli infecţioase la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).

Wu Zunyou s-a alăturat în 2005 colectivului de la CDC, unde lucrările sale apreciate despre prevenţia SIDA i-au permis să devină un expert al acestei organizaţii în domeniul maladiilor infecţioase.El apărea cu regularitate la televiziunea de stat chineză începând din 2020, în perioada în care China a implementat politica sa denumită „zero COVID”.

Wu Zunyou purta adeseori un costum simplu gri şi ochelari de vedere şi vorbea pe un ton sobru despre nevoia de a controla răspândirea acestui virus mortal.   

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite