Un protestatar chinez a fost târât și bătut în incinta consulatului Chinei din Manchester, Marea Britanie VIDEO

0
Publicat:

Mai mulți bărbați neidentificați au ieșit din consulatul chinez din Manchester și au forțat un protestatar să intre în incintă, înainte ca acesta să aibă vreo posibilitate de scăpare, cu ajutorul poliției britanice sau cu al altor manifestanți. „M-au târât înăuntru și m-au bătut”, a declarat acesta pentru BBC. 

FOTO Captură video BBC
FOTO Captură video BBC

Un purtător de cuvânt al consulatului a declarat că protestatarii au afișat un portret insultător al președintelui Chinei.

Ministerul de Externe a solicitat de urgență clarificări cu privire la acest incident. Poliția din Greater Manchester a lansat o anchetă.

Vorbind după incident, protestatarul, pe nume Bob, a declarat pentru BBC China că „mailanders” - oamenii din China continentală, spre deosebire de Hong Kong,- au ieșit din consulat și le-au distrus afișele.

„În timp ce încercam să îi oprim, m-au târât înăuntru și m-au bătut”, a spus el, adăugând că a fost apoi scos de poliția britanică.

„Este ridicol. Ei [atacatorii] nu ar fi trebuit să facă asta. Ar trebui să avem libertatea de a spune ce vrem aici [în Marea Britanie]”.

După incident, mulțimea a rămas furioasă. Protestatarii au strigat la bărbații de la consulat și la poliția britanică, susținând că ar fi putut face mai mult.

Personalul consulatului le ceruse anterior protestatarilor să se mute pe partea opusă a străzii.

La protest au fost prezenți doi ofițeri de poliție, dar au apărut mai mulți la câteva minute de la începutul altercației.

Aceștia s-au adunat la porțile complexului, încercând să întrerupă bătăile și să mute protestatarii.

Un ofițer de poliție a intrat în incinta consulatului și l-a scos înapoi afară pe bărbatul care fusese târât înăuntru.

Cel puțin opt bărbați - dintre care unii purtau căști și veste de protecție - s-au întors apoi în clădirea consulatului.

Consulatul se află pe teritoriul britanic, dar nu se poate intra în el fără consimțământ. Orice infracțiune comisă în incinta diplomatică este supusă legislației britanice, dar angajații pot deține imunitate diplomatică.

Reacționând pe Twitter, fostul lider conservator Iain Duncan Smith a declarat că guvernul britanic ar trebui să ceară scuze complete din partea ambasadorului chinez și că cei implicați ar trebui să fie trimiși înapoi în China.

Demonstranții protestau în timp ce la Beijing începea congresul Partidului Comunist.

Președintele Xi Jinping, care urmează să obțină un al treilea mandat la putere, a declarat că a scos Hong Kong-ul  dintr-un „haos în guvernare”, referindu-se la reprimarea de către China a protestelor pro-democrație din această zonă.

Un purtător de cuvânt al consulatului a declarat că protestatarii au „atârnat un portret insultător al președintelui chinez la intrarea principală”.

„Acest lucru ar fi intolerabil și inacceptabil pentru orice misiune diplomatică și consulară a oricărei țări. Prin urmare, condamnăm acest act deplorabil cu indignare puternică și opoziție fermă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un purtător de cuvânt a precizat că Poliția din Greater Manchester a fost informată de incident.

„Ofițerii au fost prezenți și au răspuns imediat pentru a dezamorsa situația. Anchetele sunt în curs de desfășurare în acest moment pentru a înțelege toate circumstanțel”, au spus aceștia.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite