Taiwanul în alertă: China își intensifică activitățile militare în jurul insulei. Mesaj adresat viitoarei administrații Trump
0China a declarat miercuri că va lua „măsurile necesare” pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială, subliniind că nu va tolera „activitățile separatiste” în contextul în care Taiwanul a raportat o creștere a numărului de avioane militare chinezești în jurul insulei.
Guvernul taiwanez a cerut Beijingului să oprească imediat aceste provocări, iar oficialii din Taiwan au avertizat că intențiile Chinei ar putea avea un scop politic, în special în fața viitoarei administrații a președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump.
Până acum, armata chineză nu a comentat oficial despre aceste mișcări, iar autoritățile de la Beijing nu au confirmat dacă este vorba despre exerciții militare. Însă un oficial de rang înalt din Taiwan a declarat că activitatea crescută a Chinei ar avea rolul de a trimite un mesaj politic către Washington, având în vedere viitoarea administrație americană.
Un diplomat din regiune, care a preferat să rămână anonim din cauza sensibilității informațiilor, a transmis că amploarea acțiunilor chinezești, inclusiv numărul mare de trupe mobilizate, este fără precedent în ultimii ani. „Nu am mai văzut o mobilizare de asemenea dimensiuni în ultimii ani”, a spus acesta.
Se aștepta ca China, care consideră Taiwanul guvernat în mod democratic drept propriul său teritoriu, să lanseze exerciții pentru a-și exprima furia față de turneul efectualt de președintelui Lai Ching-te în state din Pacific, care s-a încheiat vineri și a inclus escale în Hawaii și în teritoriul american Guam.
„Nu vom permite în niciun caz ca lucrurile să rămână fără control. Luăm măsurile necesare pentru a apăra cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială a țării”, a declarat Zhu Fenglian, un purtător de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwanul, când a fost întrebat despre intensificarea activităților militare.
Guvernul chinez a fost „foarte vigilent față de tendința forțelor separatiste din Taiwan de a colabora cu forțele externe”, a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă periodice la Beijing.
Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat miercuri că a detectat 53 de aeronave militare chinezești în jurul insulei în ultimele 24 de ore, precum și 11 nave de război și opt „vapoare” ale unor agenții civile, cum ar fi Garda de Coastă.
În acest context, Beijingul a continuat să revendice mai multe zone aeriene și din mare în apropierea Taiwanului. Harta oficială a Chinei arată zonele aeriene „temporar rezervate” pentru exercitarea unor drepturi de control, iar două dintre aceste zone se află în fața Taiwanului, în provincia Fujian, dar mai aproape de țărmul chinez.
„ACTE PROVOCATOARE”
Guvernul de la Taipei respinge cu fermitate revendicările suveranității Chinei, considerând că numai poporul taiwanez are dreptul să decidă asupra viitorului său. Purtătoarea de cuvânt a biroului prezidențial, Karen Kuo, a afirmat că acțiunile militare ale Chinei reprezintă o „perturbare gravă” a stabilității regionale și a cerut Beijingului să înceteze imediat toate „actele provocatoare”.
Taiwanul subliniază că vizitele oficiale ale președintelui său în străinătate sunt o practică obișnuită și că „schimburile internaționale normale cu alte țări nu pot fi folosite ca pretext pentru acțiunile provocatoare ale Chinei”, a mai adăugat Kuo.
Taiwanul a fost nevoit să pună armata în alertă
Pe fondul acestor tensiuni, Taiwanul a fost nevoit să pună armata în alertă luni, după ce China a rezervat zone aeriene și a desfășurat nave de război și de coastă în apropierea insulei. Marți, ministerul apărării din Taiwan a anunțat că China a trimis cea mai mare flotă navală în apele din jurul Taiwanului în ultimele trei decenii, ceea ce reprezintă o amenințare mai mare decât exercițiile anterioare ale Chinei.
Totuși, oficialii americani au subliniat că desfășurările navale ale Chinei sunt mai mari decât de obicei, dar nu constituie o noutate în contextul altor exerciții similare din trecut.
Un oficial de securitate din Taiwan a declarat că aceste acțiuni militare chinezești sunt, de fapt, un mesaj adresat administrației Trump și aliaților Statelor Unite, mai degrabă decât o reacție directă la vizita lui Lai în Pacific. „China încearcă să traseze o linie roșie și să-și impună autoritatea asupra noii administrații americane”, a spus acesta, subliniind că desfășurarea unor astfel de operațiuni navale într-o perioadă de condiții meteorologice dificile este „extrem de rară”.
Guvernul taiwanez consideră că Beijingul a ales să nu anunțe public aceste exerciții pentru a nu afecta două evenimente economice majore în care sunt implicați oameni de afaceri și politicieni din Taiwan, unul dintre acestea având loc săptămâna aceasta, iar altul săptămâna viitoare. „Este o abordare de genul morcov și băț”, a spus oficialul, referindu-se la „ofensivele de diplomație” ale Chinei, inclusiv o vizită a unui viceprimar din Shanghai la Taipei săptămâna viitoare.