Războiul nervilor în China. Autoritățile vor să folosească unele orașe drept „șanț” pentru a salva Beijingul de inundații

0
Publicat:

Utilizatorii rețelelor de socializare chineze au reacționat cu furie la comentariile unui oficial local al Partidului Comunist care a sugerat că orașul Zhuozhou și alte zone afectate de inundații din apropierea Beijingului ar trebui folosite ca „șanț pentru capitală”.

Inundații devastatoare în China  FOTO  Profimedia
Inundații devastatoare în China FOTO Profimedia

Ni Yuefeng, secretarul Partidului Comunist pentru Hebei, o provincie care se învecinează cu capitala pe trei laturi, a făcut aceste comentarii după ce a vizitat zonele inundate la începutul acestei săptămâni. Taifunul Doksuri s-a abătut asupra nord-estului Chinei, distrugând case și forțând sute de mii de oameni să fie evacuați.

Unul dintre cele mai afectate orașe este Zhuozhou, în care locuiesc peste 600.000 de persoane, care a avut parte de precipitații cât peste un an, într-o săptămână. Peste 134.00 de locuitori din Zhuozhou au fost afectați de inundații, care au spălat mașini și autobuze, au distrus poduri și au întrerupt alimentarea cu energie electrică, deoarece ploile torențiale au transformat drumurile în râuri în întreaga regiune, scrie The Guardian.

„Orașele-șanț pentru capitală”

În comentariile publicate pe canalul oficial WeChat din Zhuozhou, Ni a promis să folosească bazinele de reținere a inundațiilor pentru a reduce presiunea asupra Beijingului și „să servească în mod hotărât drept un șanț pentru capitală”. Articolul a fost șters între timp, iar discuțiile pe această temă par să fie cenzurate pe Weibo. Un hashtag conex a avut peste 80 de milioane de vizualizări până joi, potrivit Bloomberg.

Bazinele de reținere a inundațiilor sunt facilități care sunt concepute pentru a stoca apele de inundații și a le elibera treptat, reducând daunele provocate de ploile torențiale uriașe.

Unii utilizatori de social media au continuat să facă referiri codificate la comentariile lui Ni. „Hebei este doar folosit de Beijing”, a scris unul dintre ei. „Cuvintele secretarului sunt ... cu adevărat nerușinate”, a scris altul.

Multe comentarii online despre Zhuozhou au fost șterse de cenzorii Chinei. „Deși viața umană este neprețuită, unele vieți umane sunt mai neprețuite decât altele”, a scris un utilizator de pe Zhihu, o platformă de socializare asemănătoare Reddit, în discuții despre Zhuozhou. Comentariul a fost unul dintre multele înregistrate de FreeZhihu, un site web care urmărește conținutul șters. Un alt comentariu șters spune: „Aceasta este neputința unui loc mic... Întreaga lume este atentă la ceea ce se întâmplă în Beijing”.

Capitala, prioritară

În Hebei, peste 1,2 milioane de oameni au fost relocați, inclusiv peste 850.000 din zonele de reținere a inundațiilor. Rețeaua de control al inundațiilor din China acordă prioritate capitalei și orașelor mari, cum ar fi vecina Tianjin, ceea ce înseamnă că apele inundațiilor sunt deviate către zonele rurale și orașe mai mici, cum ar fi Zhuozhou.

Multe comentarii online despre Zhuozhou au fost șterse de cenzorii chinezi. „Deși viața umană este neprețuită, unele vieți umane sunt mai neprețuite decât altele”, a scris un utilizator pe Zhihu, o platformă de socializare asemănătoare cu Reddit, pe un fir de discuție despre Zhuozhou. Comentariul a fost unul dintre multele înregistrate de FreeZhihu, un site care urmărește conținutul șters. Un alt comentariu, acum șters, sună astfel: „Aceasta este neputința unui loc mic... Întreaga lume este atentă la ceea ce se întâmplă la Beijing”.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite