Cele mai costisitoare dezastre naturale din 2022. Doar furtuna Eunice din Europa a „costat” 4,3 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că a fost vorba despre furtuni, inundaţii sau secetă, fiecare dintre cele mai costisitoare zece dezastre naturale ale anului a costat cel puţin trei miliarde de dolari, arată un raport întocmit de un ONG britanic, potrivit DPA şi PA Media, citate de Agerpres.

Furtuna Eunice FOTO: Getty Images
Furtuna Eunice FOTO: Getty Images

Christian Aid - o organizaţie caritabilă britanică - a alcătuit lista celor mai grave dezastre climatice produse în acest an, care au adus furtuni mai intense, precipitaţii şi secete mai severe provocate de creşterea temperaturilor globale ca rezultat al activităţilor umane.

Februarie: Furtuna Eunice - Belgia, Germania, Irlanda, Ţările de Jos, Polonia, Marea Britanie - 4,3 miliarde de dolari;

Februarie-martie: Inundaţii în estul Australiei - 7,5 miliarde de dolari;

Aprilie: Inundaţii în KwaZulu Natal şi Eastern Cape, Africa de Sud, 3 miliarde de dolari;

Iunie-septembrie: Inundaţii în Pakistan - 5,6 miliarde de dolari;

Iunie-septembrie: Inundaţii în China - 12,3 miliarde de dolari;

Iunie-septembrie: Secetă în Europa - 20 de miliarde de dolari;

Septembrie: Uraganul Fiona, Caraibe şi Canada - 3 miliarde de dolari;

Septembrie-octombrie: Uraganul Ian, Cuba şi State Unite - 100 de miliarde de dolari;

Tot anul: Secetă în Brazilia - 4 miliarde de dolari;

Tot anul: Secetă în China - 8,4 miliarde de dolari.

Uraganul Ian, care a lovit Statele Unite şi Cuba în septembrie, a avut cel mai semnificativ impact financiar. Dezastrul a ucis 130 de persoane şi a strămutat peste 40.000 de oameni, potrivit raportului alcătuit de organizaţie, scrie Agerpres.

Impactul cel mai mare când vine vorba despre pierderile de vieţi omeneşti l-au avut inundaţiile din Pakistan, din iunie până în septembrie. Oamenii de ştiinţă susţin că au avut o probabilitate semnificativ mai mare de a se produce din cauza schimbărilor climatice. Acele inundaţii au provocat 1.739 de decese şi evacuarea a șapte milioane de persoane.

„Acest bilanţ uman şi financiar va continua să crească”

Alături de cele mai costisitoare zece evenimente climatice, raportul organizaţiei menţionează şi alte incidente notabile legate de climă, care au provocat de asemenea decese, strămutări, distrugeri şi pagube ecologice: inundaţiile din Malaezia, Brazilia şi Africa Occidentală, seceta persistentă din Cornul Africii, valuri de căldură în India, Pakistan, regiunea arctică şi Antarctica, incendiile de vegetaţie din Chile, furtunile din sud-estul Africii şi Filipine şi un ciclon tropical în Bangladesh.

Dacă nu se vor opera reduceri majore în emisiile de gaze cu efect de seră, acest bilanţ uman şi financiar va continua să crească'',  spune directorul executiv al Christian Aid, Patrick Watt, potrivit surselor citate.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite