Hamas şi Fatah bat palma la Beijing să formeze un guvern de uniune naţională. Israelulului nu-i cade bine

0
Publicat:

Facţiunile palestiniene, inclusiv rivalii din Hamas şi Fatah, au convenit să pună capăt disensiunilor pe care le au şi să formeze un guvern interimar de uniune naţională în urma unor negocieri purtate în China, care s-au încheiat marţi, a anunţat ministrul chinez de externe, relatează Reuters.

 Ministrul chinez de externe, Wang Yi, artizanul înțelegerii/ FOTO: EPA/EFE
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, artizanul înțelegerii/ FOTO: EPA/EFE

Declaraţia de la Beijing a fost semnată la ceremonia de închidere a unui dialog de reconciliere între 14 facţiuni palestiniene, care a avut loc în capitala Chinei în perioada 21-23 iulie.

Hussam Badran, un oficial de rang înalt din Hamas, a declarat că cel mai important punct al Declaraţiei de la Beijing a fost formarea unui guvern palestinian de uniune naţională pentru gestionarea afacerilor palestinienilor. "Acest lucru creează o barieră formidabilă împotriva tuturor intervenţiilor regionale şi internaţionale care încearcă să impună realităţi împotriva intereselor poporului nostru în gestionarea afacerilor palestiniene postbelice", a declarat Badran.

Badran a declarat că guvernul de uniune naţională va gestiona afacerile palestinienilor din Gaza şi Cisiordania, va supraveghea reconstrucţia şi va pregăti condiţiile pentru alegeri.

În prezent, Hamas conduce Gaza, iar Fatah formează coloana vertebrală a Autorităţii Palestiniene, care are un control limitat în Cisiordania ocupată de Israel.

Fatah nu a făcut niciun comentariu imediat.

Lovitură diplomatică pentru Beijing

Detaliile acordului nu stabilesc un calendar pentru formarea unui nou guvern. În martie, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care conduce Fatah, a numit un nou guvern condus de unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Mohammad Mustafa.

Cu toate acestea, acordul marchează o lovitură diplomatică pentru Beijing şi pentru influenţa sa în creştere în Orientul Mijlociu, după ce anul trecut a intermediat un acord de pace revoluţionar între duşmanii regionali de lungă durată Arabia Saudită şi Iran.

"Principala realizare este de a clarifica faptul că Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei este singurul reprezentant legitim al poporului palestinian", a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, în timpul ceremoniei de încheiere.

"China speră sincer că facţiunile palestiniene vor obţine independenţa Palestinei la o dată apropiată, pe baza reconcilierii interne, şi este dispusă să consolideze comunicarea şi coordonarea cu părţile relevante pentru a lucra împreună la punerea în aplicare a Declaraţiei de la Beijing la care s-a ajuns astăzi", a transmis ministrul.

Cel mai "proeminent punct" este acordul privind formarea unui guvern interimar de reconciliere naţională pentru guvernarea postbelică în Gaza, a subliniat Wang. Comunitatea internaţională ar trebui să sprijine eforturile de formare a unui guvern palestinian interimar pentru a controla Gaza şi Cisiordania, a adăugat el.

Eforturile anterioare ale Egiptului şi ale altor ţări arabe de a reconcilia Hamas şi Fatah nu au reuşit să pună capăt celor 17 ani de conflict pentru împărţirea puterii, care au slăbit aspiraţiile politice palestiniene. Rămâne de văzut dacă acest acord va supravieţui realităţilor de pe teren.Reuniunea a avut loc pe fondul încercărilor mediatorilor internaţionali de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, unul dintre punctele de blocaj fiind planul "de a doua zi" - modul în care enclava condusă de Hamas va fi guvernată odată cu încheierea războiului care a început la 7 octombrie.

Reacția Israelului

Ministrul de externe israelian, Israel Katz, a criticat marţi partidul Fatah al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas pentru semnarea unui acord în China cu mişcarea islamistă Hamas în legătură cu perioada de după război din Gaza, relatează AFP.

"Hamas şi Fatah au semnat un acord în China pentru controlul comun al Fâşiei Gaza după război. În loc să respingă terorismul, Mahmoud Abbas îi îmbrăţişează pe ucigaşii şi violatorii Hamas, dezvăluindu-şi adevărata faţă", a transmis Katz într-un comunicat.

"În realitate, acest lucru nu se va întâmpla, pentru că Hamas va fi zdrobit, iar Abbas va privi Gaza de departe", a adăugat el, după mai mult de nouă luni de război între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că obiectivul său este să distrugă gruparea Hamas, susţinută de Iran, şi se opune ca aceasta să aibă vreun rol într-o administraţie postbelică în Gaza.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite