China, la concurență cu SUA. A început construirea unui al patrulea portavion

0
Publicat:

China a început să construiască un al patrulea portavion, ceea ce o plasează pe locul al doilea în rândul marilor puteri deținătoare de astfel de nave, imediat după Statele Unite ale Americii.

China dispune în acest moment de trei portavioane
China dispune în acest moment de trei portavioane FOTO Profimedia

Potrivit media din Hong Kong, există informații despre un posibil anunț ce va fi făcut "în curând" referitor la un nou portavion, împreună cu publicarea detaliilor tehnice.

Al patrulea portavion ar putea fi primul vas de suprafață cu propulsie nucleară al Chinei – un moment important în dezvoltarea navelor și cheia către proiectarea puterii militare chineze în străinătate.

Un reporter pentru ziarul de stat Hong Kong Commercial Daily, citat de Reuters l-a întrebat pe viceamiralul chinez al Marinei, comisarul politic Yuan Huazhi, dacă următorul portavion al Chinei va folosi propulsie nucleară și cum se va numi. Huazhi a zâmbit atunci când a fost întrebat dacă portavionul ar folosi propulsie nucleară și a spus că va anunța în curând. De asemenea, el a afirmat că nu există blocaje tehnice în construcția noilor portavioane și că nu există întârzieri.

Deși schimbul de replici nu sună ca un "da", mai multe agenții de presă chineze – inclusiv South China Morning Post și tabloidul naționalist Global Times – au raportat schimbul de replici ca o confirmare a existenței unui al patrulea portavion.

"Comisarul politic" este o funcție specializată în asigurarea faptului că forțele armate sunt îndoctrinate cu gândirea comunistă. Având în vedere că singura sarcină a lui Yuan este de a se asigura că oamenii primesc informațiile corecte și zvonurile sunt eliminate, pare puțin probabil ca el să sugereze că un al patrulea portavion urmează să fie construit dacă nu există unul.

China are trei portavioane: Liaoning, Shandong și Fujian

Liaoning a început ca un portavion al marinei sovietice, dar URSS-ul s-a prăbușit înainte să poată fi terminat. Nava nefinalizată a fost vândută în 1998 unui om de afaceri din Hong Kong cu intenția declarată de a o transforma într-un cazinou plutitor, dar a fost transferată Marinei Armatei de Eliberare a Poporului, care a comisionat-o în 2012 ca portavion. Liaoning folosește o rampă de schi mai puțin eficientă în loc de catapulte de aeronave.

Shandong (comisionat în 2019) folosește, de asemenea, rampe de schi și a fost construit de la zero ca test al capacității Chinei de a construi portavioane. Fujian (care a fost finalizat recent) a fost construit fără rampă de schi și, în schimb, folosește un sistem electromagnetic de lansare a aeronavelor similar cu sistemul EMALS american de pe portavioanele clasei Ford.

Propulsia nucleară oferă portavioanelor o autonomie virtual nelimitată, permițându-le să navigheze pe mii de mile și să necesite doar alimente și muniție pentru a desfășura operațiuni de luptă. Până în 2024, doar Statele Unite și Franța au construit portavioane cu propulsie nucleară.

Dacă China este hotărâtă să concureze cu Marina SUA, trebuie să construiască mai multe portavioane cu propulsie nucleară decât are Flota Pacificului a SUA, adică șapte: USS Nimitz, Vinson, Roosevelt, Lincoln, Washington, Stennis și Reagan.

China

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite