China încearcă să cumpere influență în detrimentul SUA. Planul lui Xi Jinping pentru Caraibe și America Latină
0Președintele chinez Xi Jinping a promis marți să extindă amprenta Chinei în America Latină și Caraibe printr-o nouă linie de credite în valoare de 9 miliarde de dolari și investiții proaspete în infrastructură, deși Brazilia a avertizat regiunea să nu devină prea dependentă de finanțarea externă.

A doua cea mai mare economie a lumii va acorda un credit de 66 de miliarde de yuani (9,18 miliarde de dolari) membrilor Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), a declarat Xi delegaților din aproximativ 30 de țări reuniți la Beijing, cu ocazia Reuniunii Ministeriale a Forumului China-CELAC, care are loc o dată la trei ani, potrivit Reuters.
„China și țările din America Latină și Caraibe sunt membri importanți ai Sudului Global. Independența este tradiția noastră glorioasă, dezvoltarea și revitalizarea sunt dreptul nostru natural, iar echitatea și justiția sunt urmărirea noastră comună”, a afirmat Xi.
Promisiunile lui Xi pentru America Latină
Xi le-a promis liderilor prezenți, inclusiv președintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și omologului columbian Gustavo Petro, că China va importa mai mult din America Latină și va încuraja firmele chineze să își sporească investițiile în regiune.
Beijingul și-a intensificat în ultimii ani eforturile de a înlocui Statele Unite ca principal partener de dezvoltare al regiunii, deși inițiativa globală de infrastructură a lui Xi, „Belt and Road” (BRI), a întâmpinat dificultăți în unele țări.
China vede de asemenea curtatul regiunii ca pe o modalitate de a izola Taiwanul autoguvernat. Șapte din cele 12 țări care au relații diplomatice oficiale cu insula – pe care Beijingul o consideră o provincie a sa – provin din America Latină sau Caraibe.
Haiti și Saint Lucia, care recunosc Taiwanul, au trimis reprezentanți la summitul CELAC de la Beijing. Ambasadorul Panama în China a fost de asemenea prezent, deși țara a anunțat că nu intenționează să-și reînnoiască aderarea la BRI, care expiră în doi-trei ani.
Credite în yuani și călătorii fără vize
Noua linie de credit, exprimată în yuani, va fi bine primită în multe capitale din regiune, spun analiștii, deși fondurile nu sunt imediat utile țărilor care se luptă să-și plătească datoriile denominate în dolari.
„China încheie tot mai multe acorduri de acest tip bazate pe yuani, în special pentru swap-uri valutare care facilitează tranzacțiile în RMB în loc de USD pentru țările împrumutate”, a explicat Eric Orlander, cofondator al proiectului China-Global South Development.
„Cred că se poate spune că este un câștig pentru America Latină, în sensul că accesul la capital nu mai este la fel de facil ca înainte.”
Suma este puțin sub jumătate din valoarea oferită de Beijing la primul Forum China-CELAC din 2015, însă, pe măsură ce economia sa de 19 trilioane de dolari a încetinit, și disponibilitatea de a împrumuta s-a redus.
Xi a anunțat, de asemenea, că va fi introdus regimul de călătorii fără viză pentru cinci țări, fără a le numi.
După ceremonia de deschidere, delegații au adoptat un plan comun de acțiune pentru cooperare până în 2027, a anunțat Ministerul de Externe al Chinei.
Competiția SUA - China
Forumul are loc într-un moment în care multe state din America Latină și Caraibe caută să negocieze condiții comerciale mai bune cu Statele Unite, după tarifele impuse în era președintelui Donald Trump, cunoscute drept „Ziua Eliberării”.
Xi a reiterat opoziția Chinei față de aceste tarife, în timp ce președintele brazilian a îndemnat regiunea să nu devină prea dependentă de marile economii ale lumii.
„Este important să înțelegem că soarta Americii Latine nu depinde de altcineva. Nu depinde de președintele Xi Jinping, nu depinde de Statele Unite, nu depinde de Uniunea Europeană, ci depinde exclusiv de faptul dacă vrem să fim mari sau să rămânem mici”, a declarat Lula.
Totuși, Brazilia se aliniază din ce în ce mai mult cu China, văzând o oportunitate de a vinde mai multe produse agricole către cel mai mare importator de alimente din lume, în timp ce acesta își reduce achizițiile din SUA.
Xi și Lula au avut discuții marți și au semnat o serie de acorduri de cooperare în domenii precum agricultura, energia nucleară și colaborarea tehnică generală, a transmis televiziunea publică din Brazilia.
Din cele 240 de miliarde de dolari în bunuri achiziționate de China din țările CELAC anul trecut, aproape jumătate au provenit din Brazilia, cea mai mare economie a regiunii.
Comerțul bilateral dintre China și blocul CELAC a fost de 515 miliarde de dolari în 2024, potrivit datelor vamale chineze, în creștere față de 450 miliarde în 2023 și doar 12 miliarde în anul 2000.