Armata chineză trebuie „să îndrăznească să se lupte”, declară preşedintele Xi Jinping

0
Publicat:

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat joi că armata chineză trebuie „să îndrăznească să se lupte”, în timpul unei inspecţii la unităţi militare într-o regiune apropiată de Taiwan, a relatat televiziunea chineză de stat, potrivit AFP.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Vizita lui Xi survine într-un moment important al raporturilor diplomatice cu SUA - principalul susţinător al Taiwanului în materie de securitate - pentru că secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, se află în prezent a Beijing pentru a încerca să stabilizeze relaţiile între Beijing şi Washington şi să amelioreze relaţiile comerciale bilaterale, potrivit Agerpres. 

În timpul inspecţiei sale la comandamentul regiunii orientale a Armatei Populare de Eliberare, cu baza la Nankin, Xi le-a spus responsabililor cu care s-a întâlnit că ei trebuie „să îndrăznească să se lupte, să ştie bine să se lupte şi să fie hotărâţi să apere suveranitatea şi securitatea naţionale”, potrivit televiziunii de stat CCTV.

„Este necesar să ne aprofundăm planificarea de război şi de luptă, să ne concentrăm asupra antrenamentului pentru o luptă reală şi să accelerăm ameliorarea capacităţii noastre de a învinge”, a mai declarat el.

Armata trebuie de asemenea „să ridice capacitatea conducătorilor comitetului de partid de a se pregăti pentru război şi a se lupta”, a lansat Xi, citat în continuare de CCTV.

China consideră Taiwanul drept una din provinciile sale, pe care ea nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său după sfârşitul războiului civil chinez în 1949. Beijingul se declară hotărât să reia controlul asupra insulei la un moment dat, chiar şi cu forţa dacă va fi necesar.

Problema Taiwanului este cea mai sensibilă între disputele dintre Beijing şi Washington.

China a lansat în cursul anului care s-a scurs exerciţii militare de amploare în jurul insulei după întâlniri oficiale între înalţi responsabili americani şi taiwanezi.

În aprilie, forţele chineze au efectuat manevre simulând o blocadă asupra Taiwanului tocmai după o întâlnire în SUA între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, Kevin McCarthy.  

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite