10 oameni din China au murit, iar opt au fost răniți de o tornadă care s-a produs în estul țării VIDEO

0
Publicat:

O tornadă care a lovit estul Chinei a provocat moartea a 10 persoane și rănirea gravă a altor 8 oameni, potrivit televiziunii de stat. Acesta este cel mai recent fenomen meteorologic extrem care s-a produs în această țară, potrivit AFP.

Tornada în estul Chinei  FOTO Captura video Twitter Reuters
Tornada în estul Chinei FOTO Captura video Twitter Reuters

Reuters scrie că autoritățile chineze din domeniul meteorologic au sporit avertizările de ploi abundente și vânturi puternice în mai multe regiuni, după ce o tornadă violentă a provocat marți moartea a 10 persoane, dar și pagube importante în provincia estică Jiangsu.

 Tornada, ce s-a produs marți, 19 septembrie, a fost scurtă, dar violentă, pe imaginile de pe rețelele de socializare se pot vedea mașini răsturnate, linii electrice căzute și resturi zburătoare,  împrăștiate pe străzile din Suqian, un oraș din nordul provinciei. 

"Eram la ușă și am fost martor la vânt, dispozitive de energie solară și copaci care zburau în aer. (...) În acele două minute, am fost uimit" , a scris un utilizator al popularei platforme de socializare Weibo, citat de Reuters.

Televiziunea de stat CCTV a relatat că au fost afectate zonele Suqian și Yancheng, din provincia estică. Cinci oameni au murit și patru au fost grav răniți  în Suqian, 1.646 de case au fost avariate și hectare întregi de culturi devastate. 

  "Marţi după-amiază, o tornadă puternică a lovit oraşul Suqian, din provincia estică Jiangsu... provocând pierderi de vieţi omeneşti şi pagube în unele zone", a precizat televiziunea de stat CCTV.   

Apoi, tornada a trecut prin Yancheng, unde a ucis alte cinci persoane și a rănit patru oameni, după cum a precizat CCTV.  

În total, peste 5.500 de persoane au fost afectate de tornadă, iar 137 de case s-au prăbuşit, potrivit "datelor iniţiale" citate de Agerpres. De altfel, peste 400 de persoane au fost temporar relocate, a precizat sursa. 

 Miercuri au fost emise avertizări meteorologice pentru regiunea sud-vestică Chongqing, mai multe zone din sud-vestul Guizhou, sudul Hunan, estul Anhui și centrul Hubei, potrivit Reuters.  

De asemenea, ploi torențiale au lovit recent sud-estul Chinei, provocând evacuări masive, alunecări de teren și decese în urma furtunilor necruțătoare aduse de rămășițele taifunului Haikui, conform surselor citate. 

 Vara aceasta, în China au fost înregistrate precipitaţii record şi săptămâni de căldură istorică. Oamenii de ştiinţă susţin că aceste fenomene meteorologice extreme sunt intensificate de schimbările climatice.  

Nu e prima dată când estul Chinei este lovit de un asemenea fenomen extrem, în 2016, sate întregi din provincia Jiangsu au fost rase de pe faţa pământului şi cel puţin 98 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unei furtuni însoţite de vânturi având forţa unui uragan şi de cea mai puternică tornadă din ultima jumătate de secol, conform Agerpres.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite