Articol publicitar

Vopseaua de păr cu amoniac vs. fără amoniac - Avantaje şi Dezavantaje

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ad

Prezenţa sa se face remarcată imediat prin simplul său miros distinctiv şi pătrunzător. Ai ghicit, amoniacul este acel ingredient mult disputat care face vopseaua de păr mai puternică. Însă suntem aici să aducem mai multă lumină acestei controverse şi să punctăm avantajele şi dezavantajele achiziţionării vopselei de păr cu sau fără amoniac.

Ce este vopseaua de păr cu amoniac?

Procesul de colorare a părului şi de schimbare completă a culorii sale presupune un cocktail de chimicale. Singurul rol al acestuia este de a umfla cuticula părului până se deschide complet. Astfel, foliculii devin descoperiţi şi primesc pigmenţii de culoare ce se găsesc în mixul colorant al vopselei. 

În reţetele tradiţionale de vopsea de păr, agentul responsabil cu deschiderea completă a cuticulei părului era amoniacul. Acest compus chimic este un gaz mai uşor decât aerul şi îl recunoşti după mirosul înţepător.

Rezultatul vopselelor pe bază de amoniac este de lungă durată şi oferă un aspect plin de viaţă firului de păr. Mai mult decât atât, prin natura sa de gaz, amoniacul se evaporă rapid. Astfel îl poţi îndepărta imediat prin spălare, fără să mai rămână reziduuri sau mirosuri nedorite pe lungimea firului.

Ce este vopseaua de păr fără amoniac?

Vopseaua de păr fără amoniac foloseşte alte tipuri de ingrediente pentru a substitui efectul amoniacului. Însă acţiunea acestuia e greu de egalat cu vreun alt ingredient. Din această cauză, multe produse de colorare a părului care ocolesc folosirea amoniacului oferă rezultate mai puţin rezistente în timp.

În timp ce amoniacul a căpătat popularitate în rândul producătorilor de vopsea de păr, înlocuitorii săi variază de la companie la alta. De aceea, şi efectele vopselelor de păr fără amoniac variază de la un brand la altul. 

Cu toate acestea, se disting trei caracteristici generale, valabile doar la variantele fără amoniac. 

  • Mirosul: Moleculele de amoniac se evaporă imediat în aer în timpul procesului de colorare. Chiar dacă părul scapă rapid de efectele dăunătoare ale amoniacului, prezenţa sa în aer este într-atât de apăsătoare încât poate duce la ochi iritaţi sau o respiraţie îngreunată. Pe de altă parte, produsele fără amoniac garantează lipsa acestui miros toxic. 
  • Scalp mai sănătos: Amoniacul nu se opreşte doar la nivelul firului de păr. Acesta ajunge până la epiderma scalpului. Cu cât acest contact între piele şi moleculele de amoniac se prelungeşte mai mult, cu atât şi efectele vor fi mai puternice. Amoniacul poate afecta scalpul prin declanşarea senzaţiei de mâncărime. De la un punct, această senzaţie poate evolua într-una de ardere. Dacă îţi doreşti să eviţi astfel de situaţii, vopseaua fără amoniac îţi propune o soluţie blândă cu scalpul tău.
  • Păr mai sănătos: Moleculele de amoniac interferează cu echilibrul pH-ului ceea ce poate duce la înroşirea scalpului şi la slăbirea rezistenţei firului de păr. În plus, această substanţă lezează straturile hidratante ale părului. În schimb, vopseaua fără amoniac are grijă ca părul să rămână colorat şi hidratat.

Avantajele şi dezavantajele vopselei cu amoniac

Acum că ştii ce anume înseamnă o vopsea pe bază de amoniac, hai să vedem argumentele pro şi contra referitor la acest tip de produs.

Avantajele vopselei cu amoniac

În primul rând, vopseaua cu amoniac este soluţia ideală atunci când îţi doreşti rezultate de lungă durată. Poţi să te bucuri de aceeaşi culoare intensă de care te-ai îndrăgostit chiar şi până la 6 săptămâni. 

În al doilea rând, rezultatul viu al culorii este caracteristic vopselei pe bază de amoniac. Acest lucru se datorează faptului că melanina, substanţa naturală care oferă culoare firului de păr, reacţionează instant în prezenţa amoniacului. Melanina se retrage pentru a lăsa firul de păr deschis la culoare în primă fază, urmând ca acesta să funcţioneze ca o pânză albă pentru culoarea artificială a vopselei. 

Dezavantajele vopselei cu amoniac

Pe lângă mirosul stringent, dezechilibrarea pH-ului şi senzaţia de mâncărime, vopseaua pe bază de amoniac poate duce şi la alte efecte secundare. În cazul în care nu se ţine cont de toţi paşii descrişi în instrucţiuni, dezavantajele se măresc în număr. Folosirea greşită a acestui produs poate duce la vătămarea părului.

De aceea, e important să se urmeze întocmai sfaturile oferite de producători. Pasul care face diferenţa între un păr sănătos şi unul deteriorat are loc înainte de a începe colorarea propriu-zisă. Producătorii îndeamnă să testezi produsul pe o porţiune de păr ascunsă privirii şi să observi rezultatul. În lipsa unor efecte secundare, poţi continua cu restul etapelor de vopsire a părului.

Avantajele şi dezavantajele vopselei fără amoniac

A găsit o modalitate de evita prezenţa amoniacului. Însă vopseaua fără amoniac are şi ea o listă de argumente pro şi contra.

Avantajele vopselei fără amoniac 

Vopseaua fără amoniac este recomandată scalpului sensibil din moment ce nu deshidratează pielea capului. Un alt beneficiu al acestui produs este că firul de păr rămâne la fel de puternic şi asta datorită retenţiei de apă şi de proteine în timpul procesului de colorare.

Lipsa mirosului care te face să închizi ochii cât timp te vopseşti este un alt avantaj demn de luat în considerare în ochii multora. Însă de departe cea mai avantajoasă calitate a vopselei fără amoniac este faptul că acţionează la o valoare mai mică a pH-ului, lucru ce ajută scalpul şi firul de păr să-şi menţină sănătatea.

Dezavantajele vopselei fără amoniac

Un lucru care te-ar putea face să-ţi reconsideri alianţa faţă de vopseaua fără amoniac este puterea sa de acoperire. Din păcate, acest tip de produs încă nu poate învălui complet firele albe în culoare

Mai mult decât atât, faptul că formula sa obţine rezultate chiar şi în lipsa amoniacului nu garantează absenţa altor ingrediente dăunătoare. Înlocuitorii populari ai amoniacului pot avea o influenţă la fel de negativă precum amoniacul asupra părului, diferenţa fiind faptul că le lipseşte mirosul caracteristic amoniacului.

Un alt dezavantaj al vopselei fără amoniac este durabilitatea slabă a pigmenţilor. Aceştia nu pătrund suficient de mult în nucleul firului de păr pentru a se ancora suficient dincolo de cuticula părului. Astfel, ai putea reveni la un nou strat de vopsea fără amoniac mai repede decât crezi.

Vopseaua de păr cu amoniac vs. fără amoniac

După ce ai cântărit bine avantajele şi dezavantajele ambelor tipuri de produse, este rândul tău să iei o decizie. Ia în considerare ce anume cauţi la o vopsea de păr şi alege produsul care se pliază cel mai bine dorineţelor tale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite