Vinul rosu previne infarctul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetatorii au studiat zeci de ani motivul pentru care francezii au cea mai mica mortalitate cauzata de bolile cardiace si circulatorii din Europa Occidentala, chiar daca au un regim alimentar bogat

Cercetatorii au studiat zeci de ani motivul pentru care francezii au cea mai mica mortalitate cauzata de bolile cardiace si circulatorii din Europa Occidentala, chiar daca au un regim alimentar bogat in grasimi si alcool. Recent, cercetatorii au realizat ca motivul sanatatii acestei populatii consta in consumul de... vin. Ei au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au observat ca in vin se gaseste o substanta mai speciala. Molecula, denumita stiintific resveratrol, a fost descoperita la inceputul anilor '90 in alune, dude si pielita boabelor de strugure. Molecula, insa, este intr-o concentratie de doua ori mai mare in pielitele boabei de strugure decat in orice alt fruct. Dr. David Sinclair de la Harvard a stabilit ca substanta descoperita combate colesterolul, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanti existenti in stare naturala. Totodata, resveratrolul are un puternic efect anticoagulant, impiedicand blocarea vaselor de sange, cea mai frecventa cauza a infarctelor si congestiilor cerebrale. Conform unor studii preliminare, aceeasi molecula ar putea fi utila si in tratarea bolilor pulmonare obstructive cronice. Alte studii, efectuate in vitro, au demonstrat ca substanta ar putea ajunge sa opreasca formarea celulelor cancerigene. Cercetatorii spun ca studiile asupra acestei substante descoperite in vin sunt departe de a fi finalizate. Concentratia de resveratrol difera in functie de tipul de vin: sortimentele rosii contin de 10 ori mai multe molecule decat cele albe, deoarece mustul fermenteaza mai mult timp impreuna cu pielita si coditele boabelor de strugure. De asemenea, cercetatorii au stabilit ca, la strugurii crescuti in medii mai reci si mai umede, concentratia de resveratrol este mai mare pentru ca substanta apara boabele de frig si de atacul ciupercilor. De aceea, vinurile europene sunt mai bogate, au o concentratie mai mare a substantei decat cele californiene sau australiene. Totusi, cercetatorii avertizeaza ca excesul de vin nu este indicat pentru a obtine beneficii asupra sanatatii. In mod special, vinul consumat in timpul meselor are efectele cele mai putin daunatoare, alcoolul fiind digerat mai usor impreuna cu mancarea.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite