VIDEO Povestea fostului soldat-copil recrutat de khmerii roşii, eroul care a dezamorsat 50.000 de mine antipersonal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înarmat cu un detector de metale, un cuţit, un cleşte şi un băţ, Aki Ra şi-a închinat viaţa curăţării Cambodgiei de minele antipersonal neexplodate, un real pericol pentru compatrioţii săi. FOTO odditycentral.com
Înarmat cu un detector de metale, un cuţit, un cleşte şi un băţ, Aki Ra şi-a închinat viaţa curăţării Cambodgiei de minele antipersonal neexplodate, un real pericol pentru compatrioţii săi. FOTO odditycentral.com

Aki Ra este considerat un erou în ţara sa. Munca sa presupune să detecteze minele antipersonal neexplodate în timpul războiul civil cambodgian. Se estimează că un număr de 6 milioane de mine au fost îngropate în pământ în timpul acestui conflict, iar bărbatul a reuşit în decursul a 22 de ani să dezamorseze peste 50.000.

Înarmat cu un detector de metale, un cuţit, un cleşte şi un băţ, Aki Ra şi-a închinat viaţa curăţării Cambodgiei de minele antipersonal neexplodate, un real pericol pentru compatrioţii săi. 

Aki Ra a fost racolat în copilărie de forţele kmerilor roşii şi antrenat să devină soldat, dar ororile pe care le-a văzut în viaţă l-a convins să muncească neobosit pentru a inactiva zeci de mii de mine antipersonal, notează odditycentral.com.

„Înfig băţul în pământ până găsesc o mină. Apoi sap în jurul ei şi deşurubez detonatorul“, a decris simplu Aki Ra munca pe care o face, chiar dacă fiecare astfel de proces îl poate costa viaţa. 

Dacă la început Aki nu avea experienţă în dezamorsarea minelor, în 2008 a reuşit să-şi pună pe picioare o echipă specializată Cambodia Self Help Demining, cu ajutorul căreia învaţă oamenii din comunităţi să se descurce singure atunci când dau peste mine antipersonal. Părinţii lui Aki se numără printre cei 1 milion de cambodgieni omorâţi în războiul civil. La vârsta de zece ani, Aki, care s-a născut în 1970, a fost recrutat de khmerii roşii, timp în care a fost învăţat să folosească o armă şi să lupte. Copil fiind, Aki a fost nevoit să monteze mine antipersonal, dar acum încearcă să repare ceea ce a făcut. 

mine antipersonal

Când forţele Naţiunilor Unite au sosit în Cambodgia, în 1992, Aki a fost ales să cureţe pămânul de mine. Până în 1997, bărbatul reuşise să strângă atâtea bombe, mine şi alte echipamente militare încât a decis să pună bazele instituţiei Cambodia Landmine Museum din Siam Reap. 

mine antipersonal

De asemenea, Aki a înfiinţat un fond de ajutorare a orfanilor şi a tinerelor victime făcute de minele antipersonal. Peste 100 de copii au beneficiat până acum de ajutor, 27 dintre ei sunt la şcoală în prezent şi 9 urmează studii universitare. Un fotograf canadian, Richard Fitoussi, a descoperit în 2000 povestea incredibilă a lui Aki şi în 2010 a lansat un documentar despre viaţa acestuia, intitulat „A Perfect Soldier“.


 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite