VIDEO Maşina europeană a viitorului: se „strânge“, are o singură portieră şi se conduce printr-o manşă de comandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va lansa mâine prototipul unei maşinute spaniole care ar putea reprezenta viitorul transportului urban, prin faptul că se poate strânge pentru a ocupa mai puţin spaţiu în parcare.

Vehiculul cu două locuri se numeşte Hiriko şi este rezultatul unui parteneriat dintre câteva firme din Ţara Bascilor (Spania), guvernul spaniol şi laboratorul de la universitatea americană Massachusetts Institute of Technology, scrie techradar.com.

Mecanismul de „strângere" împinge spatele maşinii înspre partea frontală, practic cabina în care stau şoferul şi pasagerul fiind rabatată în faţă, într-o poziţie care o face să ocupe două treimi din spaţiul pe care l-ar ocupa un Smart ForTwo, una din cele mai mici maşini de pe piaţă.

O singură uşă montată frontal

Maşina nu este minunată la capitolul dotări, dar este doar un proiect. Momentan este dotată doar cu o uşă montată frontală, practic pasagerii intrând prin parbriz, tehnologie preluată de pe una din maşinile cele mai amuzante ale tuturor timpurilor, BMW Isetta.

Alimentarea se face prin electricitate, fiecare roată având propriul ei generator, care face maşinuţa să fie manevrabilă. În plus, Hiriko pare o maşină potrivită pentru noua generaţie de gameri, deoarece volanul a fost înlocuit cu un joystick.

20 de vehicule vor fi testate în oraşul Victoria-Gasteiz din Ţara Bascilor, iar versiunea finală ar putea fi scoasă comercial în 2013. Proiectul a primit o finanţare de 15 milioane de euro, iar fiecare maşină va costa 12.500 de euro.

Vezi un video cu modul de funcţionare al maşinii

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite