VIDEO La jumătatea drumului spre spaţiul cosmic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Racheta Helen 2 a ajuns la 40 de kilometri, cea mai mare altitudine atinsă de un obiect de zbor proiectat şi realizat în România. Federaţia Aeronautică Internaţională stabileşte bariera Cosmosului la 100 de kilometri altitudine. În SUA, calitatea de astronaut este atribuită oricui trece de 80 de kilometri.

VEZI AICI FOTOGALERIE!

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a lansat, vineri, prima rachetă spaţială românească, numită Helen 2. Decolarea acesteia s-a făcut de la bordul navei NSSL 281 Constanţa, la o distanţă de 20 de kilometri de coastă.

Pregătirile pentru lansarea în premieră în România a unei rachete spaţiale au dat în sfârşit roade, după două încercări eşuate, una în noiembrie anul trecut, iar cealaltă în luna august a acestui an.

„A fost o încercare grea, dar foarte importantă pentru ţara noastră. Ceea ce s-a îmtâmplat vineri a reprezentat obiectul românesc care a atins cea mai mare altitudine. Am mai avut două încercări care nu s-au finalizat din cauza vremii nefavorabile", a declarat Dumitru Popescu, preşedintele ARCA.

Lansată din largul Mării Negre

Racheta şi balonul cu aer cald care a fost folosit la ridicarea acesteia în aer au fost încărcate pe vas încă din 7 septembrie, împreună cu aparatura necesară îndeplinirii misiunii. În urmă cu patru zile, la ora 15.00, echipa ARCA, îmbarcată la bordul navei ce a pornit pe mare, a început activarea echipamentelor electronice ale rachetei, capsulei rachetei şi capsulei balonului.

După aproximativ două ore, ansamblul balon-rachetă a decolat, iar când a atins altitudinea necesară, motoarele au fost pornite şi racheta a plecat spre spaţiu.

Lupta pentru premiul cel mare

Balonul purtător a fost ridicat din largul Mării Negre, de la 20 de kilometri de coastă. Ascensiunea balonului a durat 40 de minute, până la altitudinea de 14.000 de metri, când viteza maximă atinsă de balon a fost de 120 kilometri pe oră.

De la această altitudine, s-a comandat pornirea motorului rachetei care a funcţionat timp de 30 de secunde şi a plasat racheta până la altitudinea de circa 40.000 de metri - cea mai mare altitudine atinsă de un obiect de zbor proiectat şi realizat integral în România. A urmat reintrarea în atmosferă a elementelor de lansare, capsula rachetei nefiind însă identificată la întoarcere.

Preşedintele Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică susţine că prin lansarea rachetei Helen 2 au atins câteva obiective dorite de mult timp, precum ridicarea primei rachete româneşti în spaţiu şi realizarea primului zbor în cadrul competiţiei internaţionale de astronautică Google Lunar X Prize.

„Suntem prima echipă care a reuşit în cadrul competiţiei să lansăm o rachetă spaţială. Competiţia Google Lunar X Prize vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de către o companie privată. ARCA devine astfel una dintre echipele favorite la câştigarea Premiului de 30 milioane dolari", a mai spus Dumitru Popescu.

Rachetă ecologică

O altă realizare pentru ARCA a reprezentat-o faptul că echipa nu a vrut să închirieze lansator aşa cum multe altele au făcut, ci l-au construit chiar ei. „Am vrut să ne folosească pentru competiţie, dar şi pentru alte misiuni", a mai spus preşedintele ARCA.

De asemenea, motorul rachetei este complet ecologic, acesta funcţionând cu apă oxigenată. Pe lângă posturile de monitorizare a activităţii generale, a datelor de zbor primite prin satelit, a datelor de zbor obţinute prin telemetrie radio şi postul de monitorizare manuală a zborului, membrii ARCA au avut la bord şi posturi de recepţie TV pentru camerele montate în capsula balonului şi în interiorul rachetei.

În urma lansării rachetei Helen 2 s-au obţinut şi imagini din Cosmos pe care membrii ARCA le-au prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă alături de povestea succesului lor. Costurile necesare operaţiunilor de lansare au fost suportate de către ARCA prin sprijinul partenerilor săi.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, competitia a fost lansată în 2008 şi se va încheia oficial în decembrie 2012. Echipa Asociaţiei
Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică pregăteşte în continuare lansarea unei alte rachete mai mari, HAAS, care, spun ei, se va face de pe suprafaţa Oceanului Atlantic.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite