VIDEO Acceleratorul de particule a reuşit producerea unor coliziuni la un nivel de energie nemaiîntâlnit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acceleratorul de particule de la CERN a izbutit astăzi ciocnirea particulelor la un nivel de energie de peste 3,5 ori mai mare decât se reuşise până acum la un proiect similar, anunţă BBC. Oamenii de ştiinţă implicaţi în acest proiect de miliarde de dolari speră să ajungă astfel la o mai bună cunoaştere a modului în care a luat naştere Universul. 

La graniţa franco-elveţiană, cercetătorii au reuşit să ciocnescă protonii cu o energie de 7 TeV (tera electron-volt), de 3,5 ori mai mare decât se reuşise până acum. Un pas mare pentru fizica particulelor şi pentru descoperirea "particulei lui Dumnezeu".

Rezultatele nu vor fi, însă, unele rapide. Coliziunile la acest nivel de energie vor continua şi în următoarele luni, înainte de a se trece la un nivel dublu de energie. Interpretarea datelor obţinute din aceste coliziuni va dura, de asemenea, o perioadă destul de lungă, astfel că cercetătorii nu se aventurează să lanseze o dată până la care să se poată anunţa descoperirea "particulei lui Dumnezeu".

Acceleratorul de particlule de la CERN va fi pregătit în următoarele 18-24 luni pentru a funcţiona la energia maximă prevăzută, de 14 TeV.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite