Visul lucid ar putea fi indus prin stimularea electrică a creierului, afirmă un studiu american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit recent că utilizarea unor curenţi electrici de intensitate redusă la nivelul scalpului pot oferi unei persoane posibilitatea să-şi controleze visele, informează „The Guardian”.

Inducerea aşa-numitelor „vise lucide” prin intermediul semnalelor electrice a fost realizată de o serie de specialişti în neuroştiinţă de la Universitatea Medicală de la Harvard.

Un vis lucid are loc în momentul în care persoana care visează este conştientă că are un vis şi că întreaga acţiune din el este în curs de desfăşurare.

„Descoperirea esenţială este că, în mod suprinzător, putem influenţa visele care apar în creier prin stimularea electrică a creierului. Mai important decât atât este că modul în care se influenţează un vis îi permite persoanei să fie conştientă că visează”, spune profesorul J Allan Hobson, de la Universitatea Medicală de la Harvard.

În cadrul unor cercetări anterioare, conduse de medici germani, se afirmă că visul lucid este o stare unică, de sine stătătoare, care conţine caracteristici atât ale fazei somnului REM (stadiul de somn în care apar visele, iar conştiinţa este suprimată temporar), precum şi caracteristici ale stării de veghe.

Prin examinarea undelor cerebrale, oamenii de ştiinţă au descoperit că visele lucide apar în momentul în care persoana trece la un somn mai apropiat de starea de veghe, în special în zonele frontale ale creierului.

De asemenea, echipa de cercetători americani afirmă că a reuşit să inducă un vis lucid unei persoane prin stimularea electrică la nivelul scalpului.

Rezultatele au arătat că stimularea la 40Hz duce la o creştere de activitate cu aproximativ aceeaşi frecvenţă în regiunile frontale ale creierului. Un efect similar, dar mai mic, a fost observat pentru frecvenţa de 25Hz. Cercetătorii au descoperit că astfel de stimulări induc de multe ori, însă nu întodeauna, un nivel de luciditate într-un vis.


Citeşte şi:

Somnul insuficient - cauză a obezităţii pentru copiii săraci

Copiii care provin din familii cu venituri modeste şi care dorm insuficient în timpul nopţii pot avea un risc de obezitate mai mare, sugerează un nou studiu.

De ce somnul e de multe ori mai bun decât medicamentele

E esenţial să dormi mult atât când vine vorba de prevenirea îmbolnăvirilor, cât şi de tratamentul lor. Practic, din terapie trebuie să facă parte întotdeauna şi un program prelungit de somn, spun specialiştii.

Apneea în somn poate conduce la cancer sau atac cerebral

Cei care suferă de apnee de somn obstructivă, o tulburare de somn caracterizată de pauze în respiraţie în timpul somnului, se pot confrunta cu un risc crescut de boli grave, cum este cancerul sau atacul cerebral, potrivit unui nou studiu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite