Vegetalele, efect slab împotriva cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu amplu care a cuprins 500.000 de europeni demontează mitul conform căruia un regim bogat în legume şi fructe protejează contra cancerului.

În anii '90 a făcut istorie sloganul care ne îndemna să mâncăm cinci fructe şi legume pe zi. Populaţia era culpabilizată pentru faptul că nu consuma suficiente vegetale proaspete, iar pentru cei cu obiceiuri alimentare diferite acest sfat era şi mai greu de urmat.

În urma studiului Epic (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition), care s-a desfăşurat între anii 1998 şi 2000, s-a ajuns la concluzia că nerespectarea acestei reguli nu este un lucru atât de grav. Cercetările efectuate pe teritoriul european, coordonate de International Agency for research on Cancer (IARC - Agenţia Internaţională pentru cercetarea Cancerului) - şi care au cuprins aproape 500.000 de persoane, au fost publicate recent în SUA de Jurnalul Institutului Naţional pentru Cancer (Journal of the National Cancer Institute).

Timp de opt ani, subiecţii studiului, cu vârste cuprinse între 37 şi 70 de ani, din 23 de ţări europene, au fost monitorizaţi din punct de vedere al sănătăţii şi obiceiurilor lor alimentare. Rezultatele obţinute arată că o dietă mai bogată în fructe şi legume proaspete reduce destul de puţin riscul apariţiei unui cancer, comparativ cu cei care au un regim alimentar sărac în verdeţuri. Cu toate acestea, specialiştii nu neagă faptul că legumele şi fructele ar avea un slab efect protector asupra organismului uman. Spre exemplu, fiecare 150 de grame de fructe şi legume consumate în plus pe zi reduc riscul apariţiei unui cancer cu 2,6%, în cazul bărbaţilor, şi cu 2,3%, în cazul femeilor.

„Alte studii recente au evidenţiat deja faptul că legumele şi fructele previn cancerul, dar acest efect este slab", susţine Walter Billet, de la Universitatea din Harvard, într-un editorial din Journal of the National Cancer Institute. „Însă anumite substanţe specifice, din legume şi fructe, ar putea acţiona mai eficient, cum ar fi de exemplu licopenul din roşii, care protejează împotriva cancerului de prostată sau moleculele din brocoli, care stimulează o genă protectoare împotriva cancerului de colon", explică Walter Billet.

Verdeţurile, benefice inimii

Profesorul Serge Hercberg, specialist în nutriţie, cercetător la Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală din Franţa (Inserm), estimează - pentru „Le Figaro" - că nu putem încă trage concluzii solide plecând doar de la un singur studiu, deoarece rezultatele depind de particularităţile fiecărei populaţii studiate. „Studiul nostru Suvimax (sau SU.VI.MAX. - Suplimentarea cu Vitamine şi Minerale Antioxidante - n.r.), efectuat pe 13.000 de francezi cu vârste cuprinse între 45 şi 60 de ani, a arătat în 2003 că aportul suficient de antioxidanţi din fructe şi legume reduce cu 30% riscul de cancer la bărbaţi, dar nu şi la femei. Aceasta pentru că ele au un statut nutriţional mult mai bun", explică specialistul francez.

Potrivit specialiştilor, fructele şi legumele ar putea avea un efect protector datorită substanţelor antioxidante pe care le conţin. „Anumite substanţe existente în vegetale sunt capabile să se opună proceselor de oxidare asociate cu îmbătrânirea celulară, aşa cum de altfel au şi arătat numeroase studii experimentale", susţine Serge Hercberg, pentru „Le Figaro".

Pe de altă parte, alimentaţia bogată în fructe şi legume, chiar dacă are un rol minor în prevenirea cancerului, influenţează major riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. „Sloganul cinci fructe şi legume pe zi a fost adoptat de cardiologi, deoarece în cele din urmă, prevenirea maladiilor cardiovasculare şi a cancerului are aceleaşi componente: absenţa fumatului, alimentaţie bogată în fructe şi legume, exerciţiu fizic", explică prof. Daniel Thomas de la Institutul de cardiologie de la Spitalul Pitié-Salpétriere din Paris. Acesta deplânge faptul că ramura cardiologiei este în prezent dominată de tehnologie şi de medicamente complexe, în vreme ce un lucru simplu, cum este educaţia igieno-dietetică, rămâne neglijat.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite