Un somnifer uzual fixează în creier amintirile negative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În încercarea de a depista mecanismul prin care se sedimentează amintirile în timpul somnului, cercetătorii americani au descoperit că un somnifer prescris adeseori fixează în memorie mai ales evenimentele negative de peste zi.


Memoria emoţională este un subiect de interes pentru cercetătorii somnologi de mai mulţi ani. Recent, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea California au descoperit mecanismul de formare a acesteia.

Potrivit specialiştilor, în creier au loc o serie de „explozii“ de activitate care durează cel mult o secundă într-o anumită fază a somnului – fusuri de somn – care sunt esenţiale pentru consolidarea memoriei emoţionale. Descoperirea este foarte importantă pentru că deschide o nouă cale pentru crearea de noi medicamente care să întârzie evoluţia bolii Alzheimer

Acest proces este stimulat de un somnifer prescris frecvent insomniacilor, numit zolpidem. Totuşi, cercetătorii au constatat că acest medicament joacă un rol important mai ales în fixarea amintirilor negative în memorie. „Persoanele care suferă de stres posttraumatic sau a căror insomnie este cauzată de experienţe negative ar putea să aibă mai mult de suferit folosind aceste medicamente, fiindcă ele au oricum bine întipărite în memorie evenimentele nefaste din viaţa lor“, este de părere Sara Mednick, coordonatorul studiului american.

Zolpidem este folosit mai ales de Forţele Armate americane pentru a se putea odihni după ce, anterior, au luat stimulente pentru a duce la bun sfârşit misiunile de durată.

Acest medicament acţionează asupra organismului similar benzodiazepinelor, alte sedative utilizate frecvent. „În lumina acestei descoperiri, ar trebui să se cerceteze dacă nu cumva şi benzodiazepinele au acelaşi efect de fixare a amintirilor negative în creier, ceea ce le-ar face să aibă, de fapt, un efect contra-terapeutic“, crede Mednick. 

Ce este memoria emoţională

Memoria emoţională este, cel mai adesea, rezultatul unor amintiri provocate. Mai precis, o dată anume, de exemplu, poate declanşa o amintire emoţională cum ar fi  aniversare sau o pierdere.

Dar şi orice are legătură cu simţurile noastre poate şi un agent provocator pentru o amintire emoţională. Madlenele lui Proust sunt cel mai relevant exemplu pentru a ilustra ce înseamnă memorie emoţională.

Încercând un parfum îţi poţi aduce aminte de o persoană importantă din viaţa ta sau, dimpotrivă, de o persoană de care nu-ţi face plăcere să-ţi aminteşti. Un anumit loc sau un anumit obiect îţi poate evoca amintiri plăcute sau mai puţin plăcute, la fel şi o melodie.

Memoria emoţională este foarte puternică şi poate servi ca un ghid care ne informează în mod continuu în prezent, dar şi în planurile de viitor. Memoriei emoţionale trebuie să-i mulţumeşti, de exemplu, pentru faptul că, după ce ai gustat o mâncare stricată, de exemplu, în viitor vei recunoaşte alimentele alterate şi nu le vei mai încerca.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite