VIDEO Cu toţii avem un calmant natural în creier. Cum îl putem activa atunci când avem nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin meditaţie activăm centrii creierului care gestionează stresul şi anxietatea FOTO: Shutterstock
Prin meditaţie activăm centrii creierului care gestionează stresul şi anxietatea FOTO: Shutterstock

Se ştia deja de mult timp că în creier se secretă o serie de substanţe care stimulează starea de bine. Dar oamenii de ştiinţă au descoperit recent că avem şi puterea de a combate anxietatea şi stresul, care se datorează unei alte substanţe naturale produsă în creier, efectul fiind indentic cu acela al diazepamului, de exemplu.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford au descoperit, după mai mulţi ani de cercetări, au reuşit să identifice substanţa produsă în creier care ne ajută să depăşim situaţiile de stres şi anxietate fără pastile. Deşi nu au identificat încă molecula exactă care acţionează ca un anxiolitic natural, ei au constatat că fiecare dintre noi produce nişte substanţe numite „inhibitori care se leagă de diazepam“. „Am demonstrat pentru prima oară că aceşti inhibitori imită întocmai efectele diazepamului şi al altor benzodiazepine“, explică John Huguenard, profesor de neurologie la Universitatea Stanford, unul dintre autorii studiului publicat în revista „Neuron“.

Meditaţia activează „medicamentele“ din creier

Oamenii de ştiinţă, asemenea călugărilor budişti şi maeştrilor Zen, au constatat efectul benefic al meditaţiei asupra stării psihice. Totuşi, mecanismul precis care face legătura dintre meditaţie şi reducerea stresului şi anxietăţii era necunoscut. Specialiştii de la Centrul Medical Baptist Wake Forest au descoperit, recent, ce funcţii cerebrale sunt implicate în acest proces.

În cadrul studiului lor, cercetătorii americani au inclus 15 voluntari sănătoşi, dar cu niveluri ridicate de anxietate. Totuşi, ei nu fuseseră niciodată trataţi pentru această problemă şi nici nu meditaseră niciodată.

Toţi participanţii au participat la patru şedinţe de meditaţie de câte 20 de minute, pentru a învăţa tehnicile de concentrare şi de relaxare care alcătuiesc aşa-numita meditaţie activă. Aceasta constă în concentrarea asupra respiraţiei şi asupra senzaţiilor corporale, fără trecerea lor sau a lucrurilor din jur prin filtrul raţiunii. Şi înainte, şi după meditaţie, oamenii de ştiinţă americani analizat prin rezonanţă magnetică activitatea cerebrală a participanţilor. Apoi, au realizat chestionare care să arate nivelul de anxietate al voluntarilor.

Majoritatea indivizilor au prezentat reduceri considerabile ale anxietăţii, care au fost cuantificate de cercetători ca o scădere cu 39% a stresului şi stărilor anxioase.

„Acest studiu a demonstrat că numai câteva minute de meditaţie activă pe zi pot reduce considerabil nivelul zilnic de anxietate, mai eficient decât medicamentele şi fără efecte secundare“, a concluzionat Fadel Zeidan, coordonatorul cercetării.

Potrivit specialistului, în timpul meditaţiei se activează în creier cortexul cingular anterior şi cortexul prefrontal ventromedial, zone implicate în reducerea nivelului stresului şi anxietăţii, exploatate, în mod clasic, de medicaţia anxiolitică (benzodiazepine, în special de diazepam). Mai exact, atunci când meditau, voluntarilor li se „aprindea“ în creier cortexul prefrontal ventromedial, care controlează în mod special starea de îngrijorare, acolo „se formează“ grijile. În plus, activitatea intensă din cealaltă zonă, cortexul anterior cingular – care controlează gândirea şi emoţiile – acţionează asemenea diazepamului. 

Profesorul Mark Williams, de la Universitatea Oxford, explică ce înseamnă meditaţia activă

Ce este meditaţia activă şi cum poate fi folosită ca analgezic natural

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite