Trei alimente care nu trebuie consumate sub nicio formă. Sunt cei mai mari dușmani ai inimii: „Pierd apă și preiau grăsimi“
0Nu trebuie să faceți exerciții fizice timp de trei ore pe zi și să mâncați doar pește ori legume pentru a vă menține inima sănătoasă. Câteva ajustări simple sunt suficiente pentru a evita bolile de inimă. Există 3 alimente care sunt un real pericol pentru sănătate.
Unul dintre cele mai ușoare lucruri pe care le puteți face este să eliminați (sau să limitați strict) anumite alimente care suntpericuloase pentru inimă, arată Huffington Post.
Specialiști cardiologi și un nutriționist spun care sunt cele trei alimente pe care ar trebui să le eliminați din dieta dvs. cât mai curând posibil și ce să mâncați în schimb.
Șunca poate crește tensiunea arterială
Toți experții consultați au fost de acord: dacă vrei să ai grijă de inima ta, ar trebui să păstrezi șunca pentru ocazii speciale sau să o elimini complet din dieta ta.
„Modul în care este preparată șunca poate duce la efecte adverse asupra sănătății inimii", a declarat Michelle Routhenstein, dietetician-nutriționist în cardiologie preventivă.
„Procesul de întărire a slăninii cu nitrit de sodiu și conținutul său ridicat de sodiu pot crește tensiunea arterială, în timp ce compușii formați în timpul gătitului, precum hidrocarburile aromatice policiclice și aminele heterociclice (HCA), contribuie la inflamație și la deteriorarea vaselor de sânge, crescând în mod colectiv riscul de boli de inimă."
În timp ce slănina este cel mai mare dușman, Dr. Saman Setareh-Shenas, cardiolog la Cedars-Sinai, a spus că oricine mănâncă cu gândul la sănătatea inimii ar trebui să fie atent la carnea procesată în general, precum și la carnea roșie.
Deși este adesea considerată carne albă după standardele culinare, carnea de porc este clasificată de Cleveland Clinic, Diabetes UK și alte entități ca fiind carne roșie.
„Persoanele care au o dietă bogată în carne roșie, în special cele cu carne foarte procesată, au fost asociate cu o incidență mai mare a bolilor cardiovasculare și a mortalității, precum și cu obezitatea", a declarat Setareh-Shenas. "
„Ingredientele folosite pentru la aceste alimente includ sodiu și nitriți. Șunca este deosebit de bogată în sare, grăsimi saturate, colesterol, hidrocarburi aromatice policiclice și amine heterociclice."
Pâinea albă, foarte rea
Pâinea albă poate fi foarte rea pentru inimă, potrivit lui Routhenstein.
„Pâinea albă, cu indicele său glicemic ridicat și lipsa de nutrienți și fibre în comparație cu opțiunile din cereale integrale, poate duce la creșteri rapide ale glicemiei, rezistență la insulină și creștere în greutate, toate acestea accentuând riscul de boli de inimă și complicații conexe", a spus medicul.
Dr. Daniel Luger, cardiolog la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago, a fost de aceeași părere.
„Toți carbohidrații rafinați cresc nivelul glucozei și al trigliceridelor ", a spus el. „Pâinea albă este lipsită de toate fibrele și nutrienții sănătoși. Ceea ce rămâne este zahăr pur".
Luger a sugerat să căutați pe ambalajul pâinii o ștampilă cu mențiunea "100% cereale integrale", dar și să citim cu atenție lista de ingrediente.
„Când vă uitați la lista de ingrediente, ar fi ideal să vedeți că primul ingredient este listat ca fiind integral (grâu integral, cereale integrale etc.)", a spus el.
Cartofii prăjiți nu fac niciun favor inimii
O veste devastatoare este că delicioașii cartofi prăjiți nu fac niciun favor inimii.
„Atunci când alimentele sunt prăjite, conținutul lor nutrițional se schimbă - alimentele pierd apă și preiau grăsimi", a explicat Setareh-Shenas. „Mai ales în cazul cartofilor prăjiți, uleiul este adesea refolosit, ceea ce duce la o pierdere de grăsimi nesaturate și la o creștere a grăsimilor trans. Cartofii prăjiți sunt, de asemenea, acoperiți cu multă sare, iar consumul ridicat de sodiu a fost asociat cu tensiunea arterială ridicată și cu o creștere a bolilor de inimă."
Consumul regulat de alimente prăjite, în general, a adăugat el, a fost legat de o creștere a bolilor coronariene, a hipertensiunii arteriale și a obezității.
Ce ar trebuie să mănânci
Știi ce nu ar trebui să mănânci. Dar ce alimente pot îmbunătăți sănătatea inimii?
„Recomand cu căldură un consum crescut de leguminoase, cum ar fi linte, năut și fasole", a spus Luger. „Leguminoasele sunt bogate în fibre sănătoase și ajută la promovarea sațietății, la reglarea mișcărilor intestinale și la creșterea bacteriilor intestinale sănătoase".
„Aceste alimente conțin lignani, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care susțin sănătatea inimii prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației", a spus ea. „Acești compuși, alături de alți nutrienți, cum ar fi vitamina E, acidul alfa-linolenic și magneziu, contribuie la îmbunătățirea nivelului de colesterol, la reglarea tensiunii arteriale și la sănătatea vasculară, oferind în mod colectiv beneficii cardioprotectoare."
Când vine vorba de cereale, alegerea celor potrivite este esențială, potrivit lui Routhenstein.
„Quinoa și pâinea din grâu integral sunt alegeri sănătoase pentru inimă datorită profilului lor bogat în nutrienți, inclusiv fibre, fosfor, zinc, proteine vegetale și antioxidanți, care, în mod colectiv, scad colesterolul LDL și reduc riscul de boli de inimă", a spus ea. „Conținutul lor ridicat de fibre reglează nivelul de zahăr din sânge și susține un intestin sănătos, contribuind la sănătatea generală a inimii."
Păstrarea sănătății inimii este o călătorie pe tot parcursul vieții, iar dieta este doar o parte a tabloului. Specialiștii subliniază importanța exercițiilor fizice regulate și a evitării unor obiceiuri proaste, precum fumatul. Dar renunțarea la șuncă, pâine albă și cartofi prăjiți ori de câte ori este posibil este un bun punct de plecare.