S-a descoperit tipul de pește care reduce colesterolul. Conține 4 compuși magici: „Unul, două fileuri pe săptămână”

0
Publicat:

Cercetătorii au descoperit tipul de pește care reduce colesterolul datorită a patru compuși „magici” pe care îi conține. Dieteticienii recomandă includerea somonului în dietă, deoarece studiile arată că persoanele care mănâncă mult somon au mai multe șanse să fie slabe și să nu aibă boli.

Somonul, un aliment magic FOTO Shutterstock
Somonul, un aliment magic FOTO Shutterstock

Dar întrebarea „ce anume conține somonul?” care oferă beneficii pentru sănătate a rămas în mare parte fără răspuns până acum, arată Daily Mail.

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado cred că au identificat cel puțin patru compuși din pește care, potrivit lor, pot reduce tipul "rău" de colesterol.

Aceasta este substanța grasă care se acumulează în vasele de sânge și le deteriorează, crescând dramatic riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

Dietă pe bază de pește

Noul studiu, publicat în Journal of Nutrition, a arătat că prin consumul de somon puteți ingera cel puțin 30 de metaboliți - substanțe produse în timpul digestiei sau al altor procese chimice.

Patru dintre acești metaboliți sunt legați de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară.

În cadrul studiului, cercetătorii au rugat 41 de participanți, cu vârste cuprinse între 30 și 69 de ani, să urmeze o dietă mediteraneană care să includă pește, carne cu conținut scăzut de grăsimi, cereale integrale, fructe și legume.

Apoi au evaluat cât de sănătos era sistemul lor cardiovascular prin analizarea sângelui și efectuarea altor teste. Testele au fost efectuate înainte și după dietă.

În dietă au fost incluse două porții de somon pe parcursul a două perioade de cinci săptămâni, cu o lună de pauză între ele. Participanții aveau somon în dietă de 2 ori pe săptămână.

Aceștia erau obezi sau supraponderali, dar niciunul nu avea afecțiuni metabolice active, cum ar fi diabetul de tip 2.

Probele de alimente administrate participanților au fost, de asemenea, analizate în laborator pentru a identifica metaboliții acestora.

Peste 500 de compuși, unici pentru somon

Cercetătorii au descoperit un total de 1.518 compuși în alimente, dar doar 508 au fost găsiți ca fiind unici pentru somon.

În cazul în care cercetătorii au găsit un compus în somon, dar nu și în alte alimente, l-au clasificat ca fiind un compus specific alimentelor din somon.

Ei au constatat creșteri în doi compuși specifici somonului și doi metaboliți despre care se știe de mult timp că reduc colesterolul și sunt legați de un sistem cardiovascular mai sănătos.

Multe dintre aceste substanțe erau grăsimi, oferind o dovadă suplimentară a beneficiilor pentru sănătate ale acizilor grași omega-3 care se găsesc în pește.

Ajută la sănătatea inimii

Mai mult, au descoperit că cei care aveau niveluri ridicate ale acestor substanțe în sânge aveau reduceri mai mari ale colesterolului total, ale colesterolului lipoproteic, cu densitate scăzută, ale trigliceridelor și ale apolipoproteinei B, care este un indicator al bolilor de inimă.

Suntem primii care identifică acești compuși bioactivi specifici somonului care cresc în plasmă după ce se consumă [o dietă mediteraneană] unul, două fileuri de somon pe săptămână”, au arătat cercetătorii.

De asemenea, mai mulți dintre acești compuși specifici alimentelor au fost asociați cu îmbunătățirea pe termen scurt a indicatorilor de sănătate cardio-metabolică”.

Dieta mediteraneană, regimul alimentar ideal

Există mai multe tipuri diferite de somon - cinci tipuri de somon de Pacific și două tipuri de somon de Atlantic.

Somonul din Pacific, capturat din mediul sălbatic este considerat, în general, cel mai sănătos. La somonul sălbatic, cantitatea și tipul de omega-3 găsite se bazează pe algele și planctonul din dieta peștelui.

La somonul de crescătorie, aceasta se bazează pe tipul de hrană pe care o consumă. Dieta mediteraneană este compusă din multe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și ulei de măsline. Un număr mare de cercetări a desemnat dieta mediteraneană drept regimul alimentar de referință.

Un studiu publicat anul trecut a constatat că trecerea de la dieta occidentală normală la cea mediteraneană vă poate ajuta să trăiți mai mult, iar cu cât începeți mai devreme, cu atât mai bine.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite