Tot ce trebuie să știi despre scabie. Remedii naturale care te scapă de infecție

0
Publicat:

Afecțiunea virală a pielii numită scabie este cauzată de un tip de paraziți. Câteva remedii naturale însă te pot scăpa de acel disconfort și de mâncărimea provocată de infecția pielii.

Scabia produce disconfort și mâncărime  FOTO Freepik
Scabia produce disconfort și mâncărime FOTO Freepik

Scabia poate fi o boală a pielii umane incredibil de inconfortabilă și supărătoare. Ete foarte contagioasă și este cauzată de un parazit. Deși tratamentul medical este esențial pentru a elimina în mod eficient scabia, există mai multe remedii casnice pentru scabie care pot oferi o ușurare a simptomelor acesteia. Mai multe ingrediente de uz casnic, cum ar fi turmericul, cuișoarele, neemul etc., pot face minuni pentru reducerea simptomelor.

Aceste abordări naturale, cu toate că sunt eficiente, ar trebui să fie utilizate numai după consultarea prealabilă a unui medic. De asemenea, se pot utiliza împreună cu tratamentele prescrise de medic, care pot ajuta la ameliorarea mâncărimii, a roșeței și a disconfortului asociate cu scabia. În plus, deoarece tratamentul natural al scabiei poate dura mai mult timp pentru a produce rezultate, trebuie să ai răbdare și să fii consecvent în aplicarea tratamentului naturist, scrie Pinkvilla.

Ce este scabia

Scabia este o boală de piele foarte contagioasă care provoacă mâncărimi, inflamații, răni și îngroșarea crustei pielii. Este cauzată de un acarian astigmat numit Sarcoptes scabiei, care se infectează prin pătrunderea activă în epidermă (stratul cel mai exterior) prin stratul cornos al suprafeței pielii. După penetrare, acarienii adulți se împerechează și depun ouă care, după eclozare, produc larve mici. Aceste larve își creează propriile lor mici vizuini în piele, unde se transformă în nimfe și mai târziu devin adulți crescuți. Aceste pungi se răspândesc peste tot, cauzând infecții mai grave și acoperind zone mai mari din corp.

Acești paraziți, odată intrați în contact cu pielea, pot duce imediat la infecții peste noapte. Mâncărimile apar ca reacție a organismului nostru împotriva obiectelor străine care sunt ouăle acestui parazit, deșeurile acestora și pielea pe care o elimină. Deoarece paraziții scabiei sunt de natură microscopică, identificarea lor cu ochiul liber este dificilă, prin urmare, dacă observați orice roșeață, reacție alergică, mâncărime, vezicule sau inflamație, solicitați imediat ajutor profesional.

Simptomele scabiei

Simptomele scabiei pot avea nevoie de câteva săptămâni pentru a apărea după infecția inițială, în special dacă este prima expunere la acarieni. În plus, nu toate persoanele cu scabie vor dezvolta același grad de simptome.

Simptomele sale includ de obicei:

  • Mâncărime intensă

Simptomul caracteristic al scabiei este mâncărimea severă, adesea mai gravă noaptea. Această mâncărime este rezultatul faptului că acarienii sapă în piele și depun ouă.

  • Erupție cutanată

Deseori apare o erupție cutanată roșie, asemănătoare unor coșuri, în special în zonele în care acarienii sunt cei mai activi. Locurile comune pentru erupție includ între degete, încheieturile mâinilor, coatele, axilele, talia, fesele și organele genitale.

  • Vezicule și răni

Scărpinarea zonelor afectate poate duce la apariția de vezicule, răni deschise și pete cruste pe piele.

  • Leziuni liniare

În unele cazuri, pe suprafața pielii pot fi vizibile linii mici, în relief, de culoare albă-cenușie sau de culoarea pielii (burrows). Acestea sunt tunelurile pe care acarienii le creează în timp ce se deplasează sub piele.

  • Infecții secundare

Din cauza scărpinatului constant, scabia poate duce la infecții bacteriene ale pielii, care pot provoca simptome suplimentare, cum ar fi puroi, roșeață crescută și durere.

  • Simptome generalizate

În cazurile severe sau atunci când este lăsată netratată, scabia poate duce la mâncărimi și erupții cutanate mai generalizate, afectând zone mai mari ale corpului.

Remedii de casă pentru scabie

Unele remedii naturale de casă pentru scabie pot ajuta la ameliorarea simptomelor, la prevenirea infecțiilor ulterioare și la epuizarea paraziților care cauzează infecția. Deoarece aceste opțiuni de tratament sunt complet naturale, este posibil să obțineți rezultatele la câteva săptămâni după tratament. Puteți folosi aceste remedii singure în stadiile inițiale, dar dacă este severă, consultați un profesionist și folosiți-le împreună cu medicamentele prescrise. Câteva tratamente la domiciliu eficiente pentru scabie sunt

1. Comprese cu ulei de neem:

Uleiul de neem poate ucide acarienii scabiei și îi împiedică să prolifereze, oprind astfel ciclul lor. De asemenea, ajută cu durerea și mâncărimea, ceea ce este excelent pentru tratarea simptomelor scabiei. Într-un studiu efectuat în India, aceștia au făcut o pastă din ulei de neem și turmeric și au folosit-o pentru a trata infecția cu scabie la 814 persoane. Aproape toți aceștia (97%) au văzut rezultate benefice în decurs de trei până la 15 zile, fără efecte secundare.

2. Spray cu ulei de arbore de ceai:

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial care este frecvent utilizat ca remediu de casă pentru diverse afecțiuni ale pielii. Acest lucru se datorează faptului că conține componente active numite terpenoizi, care au efecte antimicrobiene, antiinflamatorii și de vindecare a rănilor. Aceste terpenoide oxigenate induc proprietăți antiparazitare și sunt responsabile în primul rând de eliminarea acarienilor scabiei. Uleiul de arbore de ceai ar putea fi o nouă modalitate de a trata scabia. Acesta este deosebit de util ca tratament alternativ pentru cazurile de rezistență la medicamente la ivermectină și permetrin pe cale orală, ceea ce reprezintă o mare îngrijorare.

3. Pastă de turmeric:

Turmericul conține curcuminoizi care sunt antioxidanți puternici, agenți antiinflamatori, antineoplazici, antiproliferativi și antimicrobieni. Acest lucru înseamnă că poate inhiba sau contracara creșterea și răspândirea parazitului în celulele pielii și, de asemenea, ajută la ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerea, roșeața și mâncărimea. Prin urmare, aplicarea pastei de turmeric pe zonele afectate poate oferi proprietăți scabicide pentru a combate infecția.

4. Pastă de ardei Cayenne:

Nu există studii care să demonstreze relația directă dintre ardeiul cayenne și epuizarea populației de acarieni activi. Dar, capsaicina, un compus bioactiv al ardeiului cayenne, este responsabil pentru reducerea anumitor simptome, cum ar fi durerea și mâncărimea. Aceasta se realizează prin alterarea sau desensibilizarea neuronilor prezenți în piele. Cu toate acestea, au existat rapoarte care afirmă că oamenii experimentează o senzație de arsură după aplicarea topică, care ar trebui să fie reținută înainte de a utiliza acest remediu.

5. Baie cu borax și peroxid de hidrogen:

Boraxul sau boratul de sodiu are agenți antibacterieni și antifungici pentru care au fost utilizați pe scară largă în preparate farmaceutice, cum ar fi pulberi medicamentoase, loțiuni pentru piele, apă de gură, pastă de dinți etc. Peroxidul de hidrogen este, de asemenea, cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene. Prin urmare, aplicarea locală a boraxului și a peroxidului de hidrogen poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

6. Gel de Aloe Vera:

Gelul de aloe vera oferă proprietăți liniștitoare și vindecătoare pielii care este infectată. De asemenea, poate ajuta cu mâncărimea pielii și poate lupta împotriva scabiei, datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatorii. Într-un studiu recent s-a descoperit că gelul de aloe vera a funcționat la fel de bine ca un tratament pe bază de prescripție numit benzoat de benzil pentru scabie. Cu toate acestea, deoarece este o dimensiune a eșantionului extrem de mică, gradul său de eficacitate nu a fost încă confirmat.

7. Amestec de ulei de lavandă și ulei de măsline:

Levănțica conține linalol și linalil-acetat care au funcții imunologice, cum ar fi efecte anti-parazitare asupra bug-ului Scabies, conform rezultatelor cercetărilor de laborator. A ucis peste 10% dintre acarieni în 20 de minute. Prin urmare, uleiul de lavandă poate fi folosit ca remediu casnic eficient pentru scabie, datorită activității sale insecticide, mai ales în cazurile de reacții ușoare.

8. Ulei de cuișoare:

Uleiul de cuișoare este un ulei natural care poate ajuta la scabie, deoarece are proprietăți analgezice, antimicrobiene și antiinflamatorii. Poate face să se usuce veziculele și erupțiile cutanate cu scabie. Studiile efectuate pe virusul scabiei la iepuri și porci au arătat că uleiul de cuișoare a dus la uciderea eficientă a acarienilor rezistenți la permetrină. Acest mecanism se datorează unei componente majore prezente în cuișoare numită eugenol, o terpenă care interferează cu diferite structuri celulare ale acarienului uman al scabiei pentru a preveni creșterea și proliferarea acestuia.

9. Crema de Calendula (gălbenele):

Calendula este cunoscută că conține o serie de componente care exercită proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și anume flavonoide, terpene și acizi fenolici. S-a observat că reduce simptomele de râie sarcoptică (scabie animală), cum ar fi deteriorarea celulelor și modificările imunologice la câini. Prin urmare, crema de gălbenele poate fi folosită pentru a reduce inflamația și mâncărimea și la oamenii care suferă de scabie.

10. Compresă rece:

Compresele reci pot ajuta la atenuarea simptomelor scabiei, inclusiv mâncărime și inflamație. Temperaturile scăzute pot ajuta la vasoconstricții, adică la îngustarea vaselor de sânge și, de asemenea, la amorțirea temporară a terminațiilor nervoase, ceea ce la rândul său poate ajuta la reducerea inflamației. În plus, poate inhiba, de asemenea, eliberarea anumitor substanțe chimice și enzime inflamatorii și poate adăuga un efect de răcire asupra zonei afectate, calmând mâncărimea și pielea iritată. Astfel, compresele la rece pot fi folosite pentru a calma zona afectată și pentru a ajuta la prevenirea altor afecțiuni ale pielii care pot apărea din cauza zgârieturilor constante.

Când să solicitați ajutor medical

După începerea tratamentelor, rezultatele necesită ceva timp, iar mâncărimea poate continua chiar și atunci când erupția începe să se recupereze. Cu toate acestea, dacă aveți eșecuri ale tratamentului și aveți în continuare simptome după câteva săptămâni de tratament, este recomandabil să consultați un medic. El poate confirma diagnosticul de scabie (râie) printr-un test cutanat și pot prescrie medicamente tradiționale, cum ar fi crema sau, în cazuri mai severe, cum ar fi scabie, medicamente pe cale orală.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite