Râie la un centru de recuperare a persoanelor cu handicap din Prahova. Beneficiarii cu simptome, izolați

0
Publicat:

Zeci de persoane din centrul de recuperare pentru persoane cu handicap din localitatea prahoveană Călinești s-au infestat cu râie. Primul caz a fost confirmat încă din decembrie, iar de atunci 20 de persoane s-au îmbolnăvit.

Râie la un centru de recuperare a persoanelor cu handicap din Prahova FOTO Arhivă Adevărul
Râie la un centru de recuperare a persoanelor cu handicap din Prahova FOTO Arhivă Adevărul

Beneficiarii identificați cu simptome au fost izolați și circuitele sunt separate de ceilalți. Îmbrăcămintea persoanelor bolnave este colectată separat și beneficiază de curățare specifică”, a explicat Corina Nicola, purtător de cuvânt, DGASPC Prahova, conform stiriletvr.ro

Conform autorităților, primul caz a fost confirmat pe data de 20 decembrie 2022. De atunci s-a ajuns la 20 de persoane infestate cu scabie din cele 120 internate acolo.

Pentru ca boala să nu extindă, au fost luate imediat măsuri. Până în prezent, angajații centrului nu au fost contaminați. Aceștia au fost instruiși pentru a putea face față situației. Se pare că totul a pornit de la un aparținător care a adus haine contaminate unui pacient din centrul de recuperare.

Pe lângă măsuri de respectare de norme igienico sanitare, beneficiarii au parte de consiliere suportivă ca să depășească momentul acesta” spune Ana Gogan Munteanu, psiholog.

Beneficiarii urmează tratament specific, evoluția e favorabilă și nu au fost complicații”, a precizat Corina Nicola.

O boală extrem de contagioasă

Scabia este o boală extrem de contagioasă. Conform specialiștilor, focarele epidemice sunt de obicei favorizate de igiena precară, suprapopulare, sărăcie, dar şi de anumite colectivităţi (aziluri, internate, spitale, închisori, case de copii). Râia este o infestație cutanată.

Scabia (râia) poate să apară la orice vârstă și afectează în egală măsură atât bărbații, cât și femeile. Însă, populația cea mai vulnerabilă este reprezentată de copii, bâtrâni și de cei cu imunitate compromisă (malnutriți, HIV pozitivi).

Persoanele apropiate pot fi purtătoare ale bolii, fără a prezenta simptome (purtător sănătos) și, astfel, pot contamina persoanele din anturajul lor. Pentru a evita o recidivă, tratarea anturajului și a mediului este esențială. Transmiterea bolii se face cu ușurință atât direct, prin contact fizic sau sexual, cât și indirect, prin intermediul obiectelor (haine, lenjerie de pat sau de corp, obiecte de uz casnic sau de uz personal).

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite