Tinerii, din ce în ce mai narcisişti pe Facebook. Ce spun psihologii despre nevoia de „selfie-uri“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fenomenul „selfie“ poate conduce la narcisism, depresie şi anxietate FOTO www.medicalnewstoday.com
Fenomenul „selfie“ poate conduce la narcisism, depresie şi anxietate FOTO www.medicalnewstoday.com

Deoarece petrec foarte multe ore pe reţelele de socializare, tinerii de azi nu mai ştiu să construiască relaţii interumane funcţionale din care să primească atenţie, iubire şi validare. În acest context fenomenul „selfie“ poate conduce la narcisism, depresie şi anxietate, avertizează specialiştii.

Chiar dacă fotografiile selfie reprezintă un simplu instrument de auto-promovare, acest fenomen poate deveni periculos pentru societate, deoarece formează o generaţie de narcisişti, cred psihologii.

„În mediul online întotdeauna va fi cineva mai frumos, mai deştept şi mai sus decât tine, lucru care răneşte şi imaginea de sine poate fi afectată. Din acest punct de vedere, Facebook-ul este o piedică în calea comunicării, apropierii dintre oameni. Din cauză că petrec foarte multe ore pe reţelele de socializare, tinerii de azi nu mai ştiu să construiască relaţii interumane funcţionale din care să primească atenţie, iubire şi validare. Aceste nevoi şi trebuinţe, nefiind satisfacute în viaţa reală, ei şi le satisfac în lumea virtuală“, este de părere psihologul Iuliana Fulas. 

De asemenea, specialistul consideră fenomenul „selfie“ ca fiind „o formă de narcisism, un strigăt după atenţie întemeiat pe singurătate şi apare din dorinţa a fi iubiţi, validaţi de ceilalţi, din dorinta de a umple un gol din suflet“.

Motivul principal pentru care majoritatea tinerilor aleg să-şi facă selfie şi să posteze aceste fotografii în mediul online, potrivit psihologului, este stima de sine scazută şi nevoia de atenţie şi validare.

Psihologul afirmă că o fotografie selfie promovează doar aspectul fizic, nu şi alte calităţi, iar comparaţia cu „idealurile de frumuseţe“ pe care mass-media le propagă şi ridicarea aspectului fizic la nivel de valoare absolută poate duce la dezvoltarea unor probleme emoţionale.

Un comentariu negativ, o glumă sau puţine like-uri la o fotografie selfie îi împinge pe mulţi tineri la gesturi extreme. Vizionarea fotografiilor selfie sau a status-urilor unor persoane care par a fi perfecte şi fericite poate duce către o stimă de sine scazută, anxietate şi depresie“, susţine Iuliana Fulas.

Selfie-ul este un mod neautentic de a menţine echilibrul interior

Folosite moderat, fotografiile selfie pot fi unelte pozitive în exprimarea sinelui, spune psihologul. „Tinerii trebuie să înţeleagă însă că atunci când postează selfie-uri în exces, ei caută, de fapt, aprobarea celor din jur, caută validare şi menţinerea unei imagini de sine pozitive. Selfie-urile sunt  un mod neautentic de a menţine echilibrul interior”, explică Iuliana Fulas.

Ea precizează că nu e nimic anormal să căutam atenţia, aprobarea, validarea în relaţia cu celălalt, însă acestea pot fi benefice doar în relaţii interumane directe, bazate pe comunicare, iubire, intimitate, emoţii şi sentimente profunde.

A crea o prietenie cere timp, contact vizual real, trebuie să simţi, să vezi, să auzi persoana respectiva, cunoasterea reală este vitală şi aduce un echilibru ce nu-l vom mai căuta în lumea virtuală“, declară psihologul.

Pentru a preveni generarea stării de depresie şi anxietate, specialistul sfătuieşte părinţii să monitorizeze timpul petrecut de copiii lor pe Facebook, iar orice schimbare aparută în comportamentul copiilor/tinerilor, să fie un semnal de alarmă, deoarece în spatele unui banal selfie se pot ascunde multe frustrări şi sentimente negative.

De cealaltă parte, psihologul le recomandă dependenţilor de selfie să se analizeze atent, punandu-şi câteva întrebări de bază: Cine sunt eu?, Ce cred despre mine?, De ce sunt singur/singură?, De ce nu am contacte reale? Ce temeri am?, Mă simt neîmplitit/ă?, Cum fac să-mi rezolv aceste probleme?, iar următorul pas este consultarea unui specialist.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite