Testul rapid de 3 minute care poate estima speranța de viață
0Nu este o noutate faptul că exercițiul fizic joacă un rol important în creșterea speranței de viață, iar fitnessul aerobic, forța și un bun echilibru contribuie la reducerea mortalității.
Potrivit csid, un studiu recent sugerează că chiar și cele mai simple mișcări pot adăuga ani la viață, subliniind astfel importanța exercițiilor de flexibilitate.
Cercetătorii din Brazilia au realizat un studiu pe un eșantion de 3.100 de adulți sănătoși de vârstă mijlocie, folosind un instrument denumit „Flexindex”, care evaluează flexibilitatea corporală printr-o serie de 20 de mișcări. Rezultatele au arătat că persoanele cu scoruri scăzute la acest test au un risc de deces de până la cinci ori mai mare în comparație cu cei mai flexibili.
Dr. Claudio Gil D. Araújo, specialist în medicina sportivă și autorul cercetării, a dezvoltat testul de evaluare a flexibilității acum mai bine de 40 de ani.
Acesta măsoară amplitudinea de mișcare în șapte seturi de articulații: glezna, genunchiul, șoldul, trunchiul, încheietura mâinii, cotul și umărul. S-a observat că femeile au, în medie, o flexibilitate cu 35% mai mare decât bărbații.
Potrivit publicației citate, în ceea ce privește participanții, femeile cu vârste între 61 și 65 de ani au demonstrat o flexibilitate cu 10% mai mare decât bărbații cu vârste între 46 și 50 de ani.
De asemenea, studiul a urmărit participanții pe o perioadă de aproximativ 13 ani, timp în care au decedat aproape 10% dintre aceștia. Cei care au supraviețuit au avut scoruri de flexibilitate cu aproape 10% mai mari decât cei care au decedat.
În consecință, un nivel scăzut de flexibilitate corporală este asociat cu o mortalitate mai mare în rândul bărbaților și femeilor de vârstă mijlocie.
Testul Flexindex include următoarele 20 de mișcări:
1. Flexarea dorsală a gleznei: mișcarea piciorului astfel încât degetele să se apropie de genunchi.
2. Flexarea plantară a gleznei: mișcarea piciorului în direcție descendentă, departe de corp.
3. Flexarea genunchiului: îndoirea genunchiului.
4. Extensia genunchiului: îndreptarea articulației genunchiului prin coborârea piciorului dintr-o poziție îndoită.
5. Flexarea șoldului: îndoirea șoldului sau apropierea genunchiului de piept.
6. Extensia șoldului: deschiderea articulației șoldului astfel încât unghiul dintre pelvis și coapsă să crească.
7. Abducția șoldului: mișcarea picioarelor către linia mediană a corpului.
8. Adducția șoldului: mișcarea piciorului departe de linia mediană a corpului.
9. Flexarea trunchiului: apropierea trunchiului de coapsă.
10. Extensia trunchiului: aplecarea trunchiului înapoi.
11. Flexarea laterală a trunchiului: îndoirea laterală a trunchiului și a gâtului la stânga sau la dreapta.
12. Flexarea încheieturii: mișcarea încheieturii în direcția dorită.