Suplimentul care ar putea reduce în doar două săptămâni simptomele depresiei și anxietății
0Un nou studiu sugerează că un supliment adăugat în rutina zilnică ar putea reduce simptomele de stres, anxietate și depresie.

Anxietatea și depresia sunt afecțiuni complexe, însă noul studiu a descoperit că adăugarea de probiotice în rutina zilnică poate avea un impact semnificativ asupra simptomelor acestora, scrie revista Woman's Health.
Pentru studiul publicat în NPJ Mental Health Research, cercetătorii au recrutat 88 de persoane care nu luaseră antibiotice sau probiotice în ultimele trei luni și care nu foloseau niciun fel de medicamente (cu excepția contraceptivelor hormonale, în cazul femeilor).
Jumătate dintre participanți au primit probiotice care conțineau nouă tulpini bacteriene comune, iar cealaltă jumătate a primit un placebo, pe care trebuiau să îl ia zilnic, timp de patru săptămâni. Înainte și după perioada de studiu, participanții au fost rugați să răspundă la întrebări despre starea lor emoțională, dar și despre sănătatea digestivă.
La finalul perioadei de studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele din grupul care a luat probiotice au raportat mai puține stări negative precum anxietate, stres, oboseală sau depresie, comparativ cu cele din grupul placebo. „Am descoperit un semnal clar că probioticele îmbunătățesc starea de spirit negativă la voluntarii sănătoși, pe baza raportării zilnice”, au scris cercetătorii în studiu.
„Acesta este primul studiu care a urmărit zilnic starea de spirit a participanților pentru a evalua efectele probioticelor și, de fapt, până la finalul celor patru săptămâni de studiu, starea lor emoțională negativă părea să continue să se îmbunătățească”, spune Katerina V.A. Johnson, doctor în științe și autoarea principală a studiului, cercetătoare postdoctorală la Universitatea Leiden.
Ce sunt probioticele
Probioticele sunt microorganisme vii care, conform Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH), sunt concepute pentru a aduce beneficii sănătății atunci când sunt ingerate sau aplicate pe corp.
Majoritatea microorganismelor care se regăsesc în produsele și suplimentele probiotice sunt similare cu bacteriile care trăiesc în mod natural în organism. Astfel, probioticele sunt de obicei utilizate pentru a susține o digestie sănătoasă și pentru a menține un microbiom intestinal echilibrat, potrivit NCCIH.
Cercetările asupra probioticelor sunt încă în desfășurare, dar NCCIH spune că acestea ar putea avea următoarele efecte asupra sănătății:
1. Ajută organismul să mențină un microbiom intestinal sănătos sau să îl readucă la o stare echilibrată
2. Produc acizi grași cu lanț scurt esențiali, care au un efect benefic asupra organismului și intestinului
3. Susțin sistemul imunitar
Cum pot ajuta în afecțiuni precum stres, anxietate și depresie
Acest aspect este încă în curs de explorare. „Nu avem mai multe informații despre mecanismul conexiunii intestin-creier în urma acestui studiu”, spune Thea Gallagher, doctor în psihologie, profesor asociat clinic la NYU Langone Health și co-gazdă a podcastului Mind in View. „Dar se pare că ne apropiem de înțelegerea motivului pentru care există această legătură și cum funcționează ea.”
Cu toate acestea, noile descoperiri au perfectă logică pentru Ashkan Farhadi, doctor gastroenterolog la MemorialCare Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California. „Axul intestin-creier este acum extins și devine axul intestin-creier-microbiom”, spune el. Dr. Farhadi subliniază faptul că cea mai mare parte a serotoninei – principalul neurotransmițător care influențează starea de spirit și fericirea – este produsă în intestin.
„Bacteriile sunt în apropiere și modulează funcția intestinului”, explică el. „Nu e surprinzător că pot influența acești neurotransmițători, dar este printr-un mecanism pe care încă nu îl înțelegem pe deplin.”
Johnson adaugă că este posibil ca probioticele și antidepresivele să influențeze sisteme comune din organism. „Îmbunătățirea stării de spirit la cei care au luat probiotice începe să apară după aproximativ două săptămâni – aceeași perioadă de timp în care, de obicei, se simt efectele antidepresivelor”, spune ea.
„Este posibil ca atât antidepresivele, cât și probioticele să influențeze starea de spirit prin căi comune”, continuă Johnson. „Știm că ambele pot transmite semnale către creier prin nervul vag – principalul nerv care leagă intestinul de creier – și de asemenea că ambele au efecte antiinflamatorii.”