Substanțele din mâncare care cresc riscul de diabet tip II. Combinațiile nocive de aditivi din mâncărurile ultraprocesate

0
Publicat:

Echipe de cercetători în domeniul sănătății au descoperit că două tipuri de combinații între aditivi alimentari obișnuiți, adică întâlniți în multe alimente ultraprocesate găsite în magazine, pot crește riscul de diabet zaharat tip 2.

Combinațiile de aditivi din alimentele ultraprocesate ne pot îmbolnăvi FOTO arhivă
Combinațiile de aditivi din alimentele ultraprocesate ne pot îmbolnăvi FOTO arhivă

Este bine cunoscut faptul că alimentele ultraprocesate, precum cârnații, salamurile, chipsurile, băuturile carbogazoase și multe altele, nu sunt sănătoase pentru organism. Noile cercetări arată că două tipuri de combinații între aditivii cei mai folosiți în realizarea alimentelor ultraprocesate pot duce la îmbolnăvirea cu diabet tip 2. Tipurile de aditivi și numele acestora au fost făcute publice de cercetători

Boala vieții nesănătoase

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că peste 830 de milioane de oameni, la nivel global, au dibaet zaharat, iar în 90% dintre cazuri este de tip II. Cu alte cuvinte, cauza principală este un stil de viață nesănătos, în special o alimentația nesănătoasă. Specialiștii spun că una dintre cauze este dieta formată din alimente procesate și ultraprocesate.

Un studiu din luna martie a anului 2023 a ajuns la concluzia că aproximativ 60% din alimentele ambalate și băuturile vândute în Statele Unite, de exemplu, conțin aditivi alimentari, precum coloranți, potențiatori de aromă, îndulcitori artificiali și conservanți. Tocmai de aceea oamenii de știință au ajuns la concluzia că, de fapt, toți acești aditivi din alimentele ultraprocesate sunt responsabili de creșterea incidenței cazurilor de diabet de tip II. Cel puțin asta arată un studiu din anul 2024, realizat pe influența emulsificatorilor alimentari și publicat în revista de specialitate „The Lancet”. Un alt studiu, realizat cu un an mai devreme, descoperea influența negativă a îndulcitorilor artificiali. Nu s-a găsit însă combinația de aditivi care crește în mod cert riscul de diabet tip II. 

Mixul de aditivi care crește riscul de diabet tip II

Cel mai nou studiu medical se pare că a reușit să găsească două tipuri de amestecuri de aditivi care ar crește riscul apariției diabetului tip II. Studiul a fost realizat în perioada 2009-2023 pe un eșantion de 109.000 adulți, cu vârsta medie de 43 de ani. Oamenii de știință au determinat la ce tipuri de aditivi alimentari au fost expuși subiecții de-a lungul perioadei de studiu și, mai ales, compoziția alimentelor consumate.

„Câteva studii experimentale au ridicat problema potențialei interacțiuni dintre aditivi, mai ales atunci când sunt amestecați în cadrul unui preparat, și impactul acestora asupra sănătății, inclusiv sănătatea metabolică. Cu toate aceastea datele epidemiologice referitoare la specia umană lipsesc. Tocmai de aceea obiectivul nostru este să indentificăm amestecul de aditivi alimentari și să studiem asocierea lor cu incidența diabetului de tip II”, a precizat doctorul Mathilde Touvier, liderul echipei de cercetare în departamentul de Epidemiologie Nutrițională la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța, pentru Medical News Today.

După finalizarea colectării datelor, acestea au fost prelucrate. La finalizarea studiului, echipa de cercetare condusă de Mathilde Touvier a identificat două tipuri de amestecuri de aditivi care pot fi asociate cu un risc crescut de diabet tip II. Primul dintre aceste amestecuri de aditivi este cel format din emulsificatori, precum  amidon modificat, pectină, gumă de guar, caragenan, polifosfați și gumă de xantam, dar și din conservanți precum sorbat de potasiu și colorantul curcumin.

„Majoritatea acestor aditivi alimentari sunt markeri ai alimentelor ultra-procesate, emulsificatori, îndulcitori artificiali și coloranți (...) Mixturile observate aici sunt rezultatul atât a compoziției alimentelor cu multiplii aditivi dar și a asocierii dintre diferitele tipuri de alimente consumate de obicei împreună”, spune Touvier pentru aceeași publicație. 

Cel de-al doilea amestec de aditivi asociat cu un risc crescut de diabet tip Ii este cel format din acidificatori și regulatori de aciditate, precum acidul citric, coloranți cum ar fi  ammonia caramel, îndulcitori artificiali, precum aspartam, și sucraloză, dar și câțiva emulsificatori. 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite