Somnul insuficient îi poate transforma pe adolescenţi în delincvenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnul insuficient poate creşte riscul apariţiei unui comportament antisocial la adolescenţi din cauza efectelor asupra autocontrolului, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au descoperit o legătură între somnul insuficient şi un autocontrol scăzut. Mai mult, există o asociere şi între autocontrolul scăzut şi delincvenţă, potrivit studiilor efectuate de Universitatea Internaţională din Florida, SUA, citate de „Huffington Post“.

Implicaţiile negative ale somnului insuficient sunt, deseori, trecute cu vederea în investigaţiile criminaliştilor. Somnul ne oferă ocazia de a ne recupera şi de a ne repara la nivel celular, lucru foarte important pentru procesul de dezvoltare al copiilor şi adolescenţilor. Abia începem să înţelegem funcţiile şi rolul somnului în comportamentul antisocial“, declară cercetătorul Ryan C. Meldrum, specializat şi în psihologia criminalistă.

Noile descoperiri se bazează pe datele adunate de la 825 de adolescenţi care au fost studiaţi de la naştere până la vârsta de 15 ani. Dintre aceşti adolescenţi, jumătate erau fete, 82% erau caucazieni (albi) şi 59% proveneau din familii complete (ambii părinţi fiind prezenţi în viaţa copilului). 

Cercetătorii au luat în considerare şi alţi factori care ar putea influenţa comportamentul antisocial, cum ar fi mediul în care trăiesc adolescenţii, obiceiurile părinţilor, simptome ale depresiei şi socializarea cu semenii lor. Au descoperit că tinerii care dormeau insuficient aveau un risc crescut de un autocontrol scăzut şi că această lipsă de control conduce la un comportament antisocial, delincvent.

„Cercetările mele demonstrează că somnul poate prezice comportamentul de a doua zi, mai ales prin influenţele asupra autocontrolului unei persoane. Un coleg a descoperit că doar două ore de somn mai puţin pe noapte (dormea şase ore în loc de opt) îi influenţau comportamentul de a doua zi, devenind mai lipsit de răbdare şi având mai puţin autocontrol“, susţine şi Christopher M. Barnes, blogger „Huffington Post“ şi profesor de management la Universitatea din Washington, SUA.


Citeşte şi:

S-a descoperit încă un rol vital al somnului de 7 ore pe noapte: elimină toxinele din creier

Se ştie deja de multă vreme că trebuie să dormim cel puţin şapte ore pe noapte pentru ca procesele de memorare şi de învăţare să se desfăşoare optim. Oamenii de ştiinţă au descoperit, însă, încă unul dintre motivele esenţiale pentru care trebuie să dormim: somnul este „menajera“ creierului.

Dormi prea mult? E la fel de rău pentru sănătate ca şi dormitul prea puţin

Într-o societate în care totul se întâmplă prea rapid, ne este greu să credem că există şi oameni care dorm prea mult. Şi totuşi... Te simţi ameţit? Vezi ca prin ceaţă şi nu te poţi concentra la nimic? Te îngrijorezi că nu dormi destul? De fapt, poate dormi mai mult decât trebuie. Şi nu doar în weekend.

Copiii care dorm mai mult mănâncă mai puţin

Somnul suficient nu ajută doar la eliminarea problemelor comportamentale şi a celor de atenţie în cazul copiilor, ci afectează şi cât de mult mănâncă. Copiii care dorm mai multe ore într-o săptămână consumă mai puţine calorii, conform unui nou studiu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite