Dormi prea mult? E la fel de rău pentru sănătate ca şi dormitul prea puţin

0
0

Într-o societate în care totul se întâmplă prea rapid, ne este greu să credem că există şi oameni care dorm prea mult. Şi totuşi... Te simţi ameţit? Vezi ca prin ceaţă şi nu te poţi concentra la nimic? Te îngrijorezi că nu dormi destul? De fapt, poate dormi mai mult decât trebuie. Şi nu doar în weekend.

Zvonurile spun că dormitul prea mult este la fel de rău cu cel prea puţin. Cu toţii am auzit cât de important este să dormi suficient, chiar dacă nu reuşim să facem asta. De la obezitate şi boli cardiovasculare, până la un sistem imunitar slăbit, toate sunt cauzele unui somn neîndestulător, notează CNN.

Cât de mult este prea mult?

Conform specialiştilor, cantitatea de somn de care are nevoie o persoană depinde de vârstă, de nivelul de activitate, dar şi de starea generală de sănătate şi de obiceiurile zilnice. Chiar dacă perioada recomandată de somn pentru un adult este de şapte-nouă ore, în anumite momente ale vieţii ai nevoie de mai mult de-atât.

„Oamenii au nevoie de mai mult somn decât de obicei în perioada în care se recuperează după boli, după o operaţie complicată sau după schimbarea fusului orar“, spune Russel Sanna, directorul executiv al departamentului „Medicina Somnului“ de la Universitatea Harvard, SUA.

Totuşi, doar dacă poţi dormi 12 ore în fiecare zi, nu înseamnă şi că trebuie s-o faci. Ameţeala resimţită din cauza unui somn prelungit se numeşte „beţia de somn“, conform specialistei Lisa Shives, de la „Medicina Somnului“ din Illinois, SUA. Somnul prea mult ocazional nu reprezintă un risc serios pentru sănătate, dar dacă dormi prea mult în fiecare zi şi te simţi ameţit mereu atunci când eşti treaz, poate că este nevoie să consulţi un medic.

Hipersomnia

Hipersomnia, atunci când dormi prea mult, se manifestă atunci când, nu doar te simţi obosit tot timpul, ci tragi câte un pui de somn mereu pe parcursul unei zile, de obicei în momente complet nepotrivite, cum ar fi la serviciu şi chiar în mijlocul unei conversaţii.

Hipersomniacii nu se simt odihniţi după ce dorm şi, deseori, se trezesc simţindu-se dezorientaţi. Simptomele hipersomniei includ (fără a se limita la...) anxietate, agitaţie, pierderea apetitului şi probleme de memorie, dar şi incapacitatea de a funcţiona în societate.

Ce cauzează hipersomnia? În primul rând poate fi rezultatul unei alte tulburări de somn (narcolepsia, de exemplu), o disfuncţie a sistemului nervos vegetativ care reglează activitatea organelor interne, abuzul de substanţe halucinogene sau de alcool sau leziuni ale sistemului nervos central, spun specialiştii. Mai poate fi cauzată şi de anumite medicamente şi chiar de sevrajele după abuzul medicamentelor.

Zvonurile sunt adevărate: dormitul prea mult a mai fost asociat cu disfuncţii ale tiroidei, a rinichilor şi boli hepatice, depresie şi chiar demenţă. Însă, nu te culca pe o ureche şi să crezi că, dacă te trezeşti înainte cu mult de prânz, nu eşti supus riscului. 

Oamenii care dorm prea mult şi cei care dorm prea puţin au o rată a mortalităţii mai mare, conform studiilor.


Citeşe şi:

S-a descoperit încă un rol vital al somnului de 7 ore pe noapte: elimină toxinele din creier

Se ştie deja de multă vreme că trebuie să dormim cel puţin şapte ore pe noapte pentru ca procesele de memorare şi de învăţare să se desfăşoare optim. Oamenii de ştiinţă au descoperit, însă, încă unul dintre motivele esenţiale pentru care trebuie să dormim: somnul este „menajera“ creierului.

Şi tu poţi să devii o persoană matinală!

Sunt câţiva oameni care sar din pat la ora 6, proaspeţi, veseli şi gata pentru orice. Dar majoritatea percepem trezitul dimineaţa ca pe o corvoadă. Totuşi, nimeni nu este blestemat să rămână pe veci un somnoros care maltratează ceasul deşteptător. Există câteva trucuri care ne pot ajuta să ne împrietenim şi cu „cântatul cocoşului“.

Cum îţi poţi păcăli organismul că e odihnit după o noapte albă

Nu contează cât de obosit eşti, există nopţi în care somnul nu se lipeşte de gene. Vestea bună este că doar o noapte nedormită nu are efecte de durată asupra sănătăţii. Vestea proastă este că această noapte albă are efecte negative asupra activităţii de a doua zi.

Încă un motiv să-ţi respecţi programul de somn: ajută la repararea creierului

În timp ce dormim, în creier se produc substanţe care au un rol esenţial în stimularea dezvoltării şi autoreparăriii celulelor cerebrale, arată un nou studiu.

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite