Rodia, antidotul pentru inimile afectate de alimentaţia nesănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este demonstrat ştiinţific că sezonul rece aduce la Urgenţe numărul cel mai mare de cazuri de infarct şi de atac cerebral. Nici o zi friguroasă fără rodii, recomandă specialiştii după ce au descoperit că acest fruct este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai sistemului cardiovascular.

Substanţele din compoziţia rodiei pot preveni un infarct sau un accident vascular cerebral la persoanele cu un risc crescut în acest sens, au dovedit oamenii de ştiinţă spanioli de la Institutul Catalan de Ştiinţe Cardiovasculare.

O dietă dezechilibrată, cu multe grăsimi, zaharuri şi chiar cu produse de tip fast-food afectează inevitabil vasele de sânge şi inima. Mâncarea de acest tip deteriorează mai ales stratul care căptuşeşte vasele de sânge (endoteliu) şi care este extrem de sensibil. Orice afectare a acestuia este un prim pas către ateroscleroză – întărirea arterelor, ceea ce conduce în timp la infarct sau accident vascular cerebral.

Sistemul cardiovascular este cel mai vulnerabil în sezonul rece, susţin specialiştii, fiindcă frigul contractează vasele de sânge deja îngustate de plăcile de aterom şi grăbeşte infarctul sau atacul cerebral.

200 mg de polifenoli din rodie pe zi

Pentru a preveni toate aceste probleme, oamenii de ştiinţă spanioli au testat mai multe substanţe naturale extrase din plante, fructe şi legume. În cadrul unui studiu pe porci (au un sistem cardiovascular foarte apropiat de al oamenilor), specialiştii spanioli au observat că fitochimicalele din rodie sunt cele mai eficiente substanţe pentru refacerea vaselor de sânge afectate de o alimentaţie haotică şi nesănătoasă.

Ei au realizat un supliment compus din extract de rodie, cu un conţinut concentrat de polifenoli, substanţele antioxidante din fructul roşu. După administrarea unui supliment de rodie pe zi (conţine 200 de miligrame de polifenoli numiţi punicalagine), vasele de sânge ale porcilor afectaţi de ateroscleroză au devenit mai elastice. În plus, în organismul lor a început să se elibereze o cantitate mai mare de oxid nitric, un gaz care participă la dilatarea vaselor sangvine şi, deci, la o circulaţie sănătoasă a sângelui.

Rezultatele studiului spaniol au fost prezentate la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie, potrivit Daily Mail.

„Îmbogăţirea dietei cu polifenolii din rodie ajută la prevenirea şi la întârzierea disfuncţiilor endoteliului, care sunt printre primele semne ale aterosclerozei şi ale accidentelor vasculare“, recomandă dr. Lina Badimon, unul dintre cercetătorii spanioli.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite