Prof. dr. Vintilă Mihăilescu: „Branşarea la lumea virtuală tinde să «debranşeze»  adolescenţii de la mişcare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape jumătate dintre elevi fac mişcare o dată pe săptămână sau deloc. FOTO: Arhivă Adevărul
Aproape jumătate dintre elevi fac mişcare o dată pe săptămână sau deloc. FOTO: Arhivă Adevărul

„Suntem generaţia în mişcare!”, program lansat de către Fundaţia PRAIS în 2015 pentru o perioadă de trei ani, a angrenat deja în primul an de implementare peste 15.000 de elevi direct implicaţi în activităţile desfăşurate în Bucureşti şi Ploieşti.

Programul are ca obiectiv educarea adolescenţilor cu vârste între 14 si 16 ani cu privire la beneficiile practicării activităţilor fizice zilnice şi a sportului.  

La baza acestui proiect de marketing social  stau rezultatele studiului  “Obiceiurile de stil de viaţă ale adolescenţilor” realizat de fundaţie  în colaborare cu Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul SNSPA, sub coordonarea directorului departamentului, Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu.

Studiul, aplicat pe un eşantion de peste 990 de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani din Bucureşti şi Ploieşti, a relevat faptul că un licean petrece zilnic la şcoală circa 6,5 ore şi alocă studiului individual în medie 2,1 ore.


Iată şi alte rezultate interesante care au fost obţinute în urma acestui studiu:

  • Un licean petrece în medie pe zi 2,6 ore la TV, 1,5 ore – jocuri pe computer şi 3-4 ore comunicare online cu prietenii.    
  • Somnului îi alocă în medie 7,9 ore.   
  • 46% dintre elevii intervievaţi fac exerciţii fizice doar o dată pe săptămână sau deloc, în timp ce doar 17% fac mişcare în fiecare zi.  
  • În medie, peste 50% dintre respondenţi  fac între 30 de minute şi o oră de exerciţii fizice pe săptămână.  
  • 36% dintre elevi au răspuns că nu se trezesc odihniţi, 38% se simt somnolenţi sau au adormit la şcoală,  iar 29% au avut probleme de concentrare


Aceste rezultate arată că adolescenţii din eşantionul chestionat duc un stil de viaţă sedentar care, alături de alte cauze, le poate afecta puterea de concentrare la şcoală sau pot conduce la instalarea unei stări de oboseală,  toate acestea putând să le afecteze în timp starea generală de sănătate. 

„Despre tineri, se spune tot mai mult că sunt „generaţia internet”. Uneori doar atât. Acest studiu atrage atenţia, printre altele, asupra unui fapt îngrijorător: branşarea la lumea virtuală tinde să „debranşeze” adolescenţii de la mişcare, ceea ce este de natură să le afecteze în viitor corpul şi sănătatea”, declară Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu, Directorul Departamentului de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA.

„Studiul  a evidenţiat  stilul de viaţă extrem de sedentar al tinerei generaţii, cu toate implicaţiile sale. Trăim într-o  epocă în care accesul la tehnologie, la internet, viaţa în mediul citadin  limitează dramatic timpul alocat mişcării, la orice vârstă“, spune Silvia Bucur, Preşedintele Fundaţiei PRAIS.

De aceea ne-am propus să  producem schimbarea obiceiurilor de stil de viaţă ale tinerilor timp de trei ani,  bazându-ne pe metodologii  motivante şi stimulatoare pe mai multe planuri. Considerăm totodată că familia are un rol decisiv în acest efort colectiv, de aceea ne dorim  să fie bine informată despre importanţa acordată  timpului petrecut în aer liber, a practicării activităţilor fizice zilnice de către copii, a completat Silvia Bucur.

Implementarea proiectului este  posibilă datorită grantului acordat Fundaţiei PRAIS, de către Fundaţia Coca-Cola, în urma unei selecţii anuale, la nivel internaţional. Partenerii instituţionali ai  acestui proiect sunt: Ministerul Tineretului şi Sportului, Inspectoratele Şcolare din Bucureşti şi judeţul Prahova, Consiliile Elevilor din Bucureşti şi Ploieşti, Primăria Municipiului Ploieşti, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Şcoala de Antrenori „Ioan Kunst Ghermănescu”, Federaţia Română de Culturism şi Fitness, Federaţia Română de Dans Sportiv, Federaţia Română de Fotbal, Federaţia Română Sportul pentru Toţi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite