Obișnuiești să dormi pe canapea? Cum te poate afecta acest obicei

0
Publicat:

La fel ca o înghețată sau o prăjitură cu ciocolată, siesta de duminică pe canapea, ocazional, reprezintă un adevărat răsfăț. Dar a dormi pe canapea în fiecare noapte este mai degrabă echivalentul cu a mânca o întreaga cutie cu prăjituri, lucru care poate duce la probleme pe viitor.

Somnul pe canapea este dăunător FOTO: Shutterstock
Somnul pe canapea este dăunător FOTO: Shutterstock

Deși canapeaua este spațiul tău de relaxare, nu este indicată pentru somn și nici pentru coloana vertebrală, spun experții. Iată ce se poate întâmpla atunci când dormi în mod obișnuit pe canapea.

Chiar este mai ușor să adormi pe canapea?

Canapeaua nu este de fapt un spațiu mai prietenos pentru somn decât patul.

„Este sfârșitul zilei, vii acasă de la serviciu, ai luat cina și ai televizorul pornit și doar adormi pentru că stai culcat și ești obosit”, spune Kunal Kumar, MD, director medical al Centrului de Somn de la Centrul Medical Einstein din Philadelphia.

De asemenea, creierul tău poate ajunge să asocieze canapeaua cu somnul dacă obișnuiești să ațipești pe canapea. Și atunci când se întâmplă asta, s-ar putea să fii mai predispus să ațipești mai repede ori de câte ori te așezi.

Adormi înainte de ora de culcare 

Chiar dacă canapeaua o poți simți ca spațiul care te liniștește să dormi ca nimeni altul, există o mulțime de motive pentru a evita să o lași să devină dormitorul tău improvizat. Câțiva factori de luat în considerare: momentul de dormit pe canapea ar putea fi ora opt sau nouă seara, după ce ați luat cina și sunteți așezat pe canapea în fața televizorului, subliniază Dr. Kumar. Problema este că ora opt sau nouă nu este de fapt ora de culcare – într-adevăr doar trageți un pui de somn chiar înainte de somnul de noapte.

Somnul va fi perturbat

Dormitoarele ar trebui să fie întunecate și liniștite, iar locul canapelei nu respectă criteriile acestea„Există întreruperi de la televizor, lumină și alte zgomote provocate de persoane, toate acestea te pot trezi”, spune dr. Kumar. Și acele mici treziri pot face ca somnul să fie mai fragmentat și mai puțin odihnitor.

S-ar putea să vă doară spatele și gâtul

Canapelele sunt concepute pentru a sta în șezut, nu întins. Iar dacă stai șapte sau opt ore întins există șanse mari să vă treziți cu rigiditate sau durere la gât, spate, umeri sau șolduri, spune Ronald Barton Torchin, DO, director al Centrului de Coloană Vertebrală.

Faptul că în general canapelele tind să fie mai scurte ca lungime decât paturile poate fi, de asemenea, problematic. „S-ar putea să fie nevoie să vă îndoiți genunchii, ceea ce poate provoca strângerea ischiobiilor și poate duce la dureri de spate mai mari”, adaugă dr. Torchin.

Dacă durerile persistă până seara, o să-ți fie și mai greu să adormi în noaptea următoare, spune dr. Kumar.

Relația ta ar putea fi afectată

Unele  cupluri dorm în paturi separate. Dar, în unele cazuri, folosirea canapelei poate aduce în discuție o problemă mai mare care se întâmplă între tine și partenerul tău.

„Dacă unei relații îi lipsește intimitatea emoțională sau sexuală, atunci dormitul pe canapea poate exacerba deconectarea care are loc”, spune Alison Gomez, LMFT, un terapeut de relații din Bakersfield, California. Pe de altă parte, dacă te simți conectat cu partenerul tău și partenerul tău se simte sprijinit, „atunci fă orice aranjament de dormit. Funcționează cel mai bine pentru tine și familia ta”, adaugă ea.

Cum să renunți la obicei

Dacă aveți tendința de a adormi pe canapea în mod neintenționat, încercați să păstrați aprinse luminile din jurul canapelei și fă o regulă din a sta așezat, nu culcat. Chiar poți să le ceri altora să te trezească dacă începi să ațipești.

Apoi, când simți că obosești, mută-te în dormitorul pentru a dormi. În timp, creierul va începe să vă asocieze patul cu dormitul în loc de canapea, spune dr. Kumar.

Deci, cât de rău este cu adevărat să adormi pe canape noaptea?

A adormi pe canapea este un obicei prost care vă poate distruge somnul și vă poate provoca disconfort fizic. Nu e o problemă dacă se întâmplă ocazional, spune dr. Kumar, mai ales în situațiile în care nu ai de ales, cum ar fi dacă călătorești, lași un oaspete să-ți folosească patul sau partenerul tău este bolnav.

În aceste cazuri, fă-ți o favoare gâtului și umerilor, aducând o pernă pe canapea, în loc să folosești perna de la canapea. Și de îndată ce lucrurile revin la normal, întoarceți-vă imediat la culcare în patul dumneavoastră.

„Nu face un obicei din a dormi pe canapea”, concluzionează dr. Kumar.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite